dit viaduct bij de entree van Noordwijk is volgens Gerben van Duin niet zeven sterren-waardig. | Foto: Wim Siemerink
dit viaduct bij de entree van Noordwijk is volgens Gerben van Duin niet zeven sterren-waardig. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Bouwplannen Groot Hoogwaak zijn opnieuw actueel

raad n Bij de presentatie van de voorgenomen ontwikkeling bij SJC sprak wethouder Gerben van Duin over de noodzaak om in Noordwijk een fraaie, bij een 7 sterrenbadplaats passende entree te realiseren.

De gepresenteerde nieuwbouw van SJC zou daarin leidinggevend moeten worden. Maar de wethouder vond daarnaast dat het lelijkste viaduct uit de omgeving dan ook zou moeten worden aangepakt. Het viaduct is eigendom van de Provincie en navraag aldaar leverde op dat bij de provincie nog niets bekend is over plannen om het viaduct aan te pakken. De woordvoerder zei echter dat de gedeputeerde wel degelijk open te staat voor mogelijke wensen van de gemeente Noordwijk.' Laat de wethouder maar met plannen en financiƫn komen en dan zullen we de mogelijkheden serieus bekijken', was de reactie vanuit de provincie.


Hoogwaak

Deze week ontving de gemeenteraad van Noordwijk een aantal reacties in het postvak. Daarbij zat een schrijven van Hans Vulpen, de nieuwe directeur van Groot Hoogwaak. Die een aantal feiten onder de aandacht bracht. Belangrijk daarbij de Hulp in de Huishouding, de Thuiszorg en de interne organisatie. Er heeft een reorganisatie plaats gevonden. De Hulp in de huishouding is daardoor over gedaan aan Alpha en Zorg, de Thuiszorg is gereorganiseerd en de moeilijkheden daarvan zijn achter de rug. Een recent klanttevredenheidonderzoek leverde goede cijfers op. In de zorg komt meer aandacht voor Noordwijkers met dementie en intern krijgen deze mensen meer bewegingsvrijheid. De renovatie van bestaand Groot Hoogwaak, de bouwplannen op eigen terrein en de plannen op het Wantveld is volgens de brief weer actueel. De gewijzigde aanpak wordt als het volgens plan verloopt begin 2018 gestart.

Regiokrant

De Holland Mediacombinatie heeft gereageerd op de uitspraken van de Noordwijkse politiek over onafhankelijke regiojournalistiek in een brief aan HMC. Na het vaststellen in dit schrijven dat de HMC-organisatie het een goede zaak vindt dat er door raadsleden gestreden wordt voor het behoud van de regionale krant komt er toch een duidelijk maar. Er wordt nadrukkelijk gesteld dat de bedoelde inkrimping van het personeelsbestand, juist voortkomt uit noodzaak voor het voortbestaan van regiojournalistiek. De dalende inkomsten vanuit abonnementsgelden, de verminderde advertentieopbrengsten en hogere loonkosten vragen volgens de HMC van ondernemingen ingrepen die juist het voortbestaan van regionaal nieuws via kranten en vooral ook websites moeten garanderen. De veelzeggende slotzin richting onze lokale politiek luidt dan ook: 'Dat u als gemeente steun betuigt doet ons goed maar verandert niets aan die onbalans tussen kosten en opbrengsten.


Compensatie

In 2004 heeft de gemeenteraad een locatie aangewezen als particuliere bouwlocatie. Dit gebied Voorstraat en Boekerslootlaan en grenst aan de overzijde van het voormalig postkantoor. Nieuwe ontwikkelingen daar blijken al vergund en voldoen aan de eisen gesteld in eerder vastgestelde visie waarin is opgenomen dat cultuurhistorische waarden moeten worden beschermd. Toen werd ook erkend dat private ontwikkelingen soms een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de Kern van Noordwijk binnen. Inmiddels is voortschrijdend inzicht kennelijk de oorzaak van nieuwe standpunten in deze. Want uit de raadsstukken blijkt dat het college inmiddels de voorgestelde plannen niet juist acht en wil ontwikkelingen daar voorkomen.

Ook al gezien de ontwikkelingen in de omgeving zoals richting Offem Zuid. Daarom wil het college dat de gemeenteraad een bedrag ter beschikking stelt wat gaat dienen als compensatie aan de aanvrager van de bouwplannen aldaar. Het college komt met het argument: 'Om integraliteit in ontwikkeling te behouden is het noodzakelijk de regie in het gebied te behouden. Het reeds vergunde particuliere bouwplan dient daarom gecompenseerd te worden opdat dit niet wordt uitgevoerd.'