De mensen die betrokken waren bij het kunstwerk van Ab Steenvoorden. | Foto Joke van der Zanden
De mensen die betrokken waren bij het kunstwerk van Ab Steenvoorden. | Foto Joke van der Zanden Foto:

Koninklijke Beuk schenkt kunstwerk aan de Noordwijkers

steenvoorden n Voor het zwembad aan de Nieuwe Zeeweg is een rustplaats tussen Noordwijk Binnen en Noordwijk Zee, met 2 banken, een sculptuur van Ab Steenvoorden dat voorheen aan de muur van de oude Jeroensschool hing en heel toepasselijk een jonge Beukenboom onthuld.

Door Joke van der Zanden

Het was al weer 10 jaar geleden, bij het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Beuk, dat het bedrijf en de familie kenbaar maakten dat ze een kunstwerk aan de Noordwijkers wilden schenken. Er ging heel wat water door de zee voordat plaats en kunstwerk definitief werden bepaald.

Om de verbinding van zeeƫrs en binders te symboliseren knipte Jan de Ridder het lint aan de kant van Binnen door en Henk Admiraal aan de kant van Zee.

Het kunstwerk 'Zee en Binnen' van de overleden Ab Steenvoorden, echtgenoot van Els Bax, is intussen volledig gerestaureerd door kunstenaar Zuliani.

"Het ligt in een achthoekig kunstperk, een vorm overeenkomstig het kantoor van Beuk aan de Van Berckelweg", vertelde Dolf Beuk trots. "Mijn dochter Monique en ik hebben samen in het geheim aan deze opdracht gewerkt. We noemden het project 'bushalte', want voor ons stond het vast dat het hier op deze plek moest komen.

Helmus Wildeman is jarenlang de voortrekker geweest om dit kunstwerk van Ab Steenvoorden te behouden en wij hebben dit waar kunnen maken. Het kunstwerk is definitief uit de dood opgestaan. Wikipedia moet nog even aangepast worden want daar staat dat het kunstwerk is vernietigd, zoals dat destijds dreigde. Het is hier een rustpunt tussen Noordwijk Binnen en Noordwijk Zee, ik hoop dat we als we langs rijden veel mensen even zien rusten op de bankjes".

Dolf en Monique Beuk onthulden samen het kunstwerk waarna alle genodigden het glas konden heffen.