Burgemeester Jan Rijpstra spelt de ridderorde op bij dr. Henri van der Lugt. | Foto: Joke van der Zanden
Burgemeester Jan Rijpstra spelt de ridderorde op bij dr. Henri van der Lugt. | Foto: Joke van der Zanden Foto:

Henri van der Lugt geridderd bij afscheid

n 'Ik heb 40 jaar het huisartsenvak met liefde gedaan'

ridderslag n Vrijdag 31 maart nam dokter Henri van de Lugt in het clubhuis van de Hockey afscheid van 'zijn' patiënten en de dag erna bij Witsand van zijn collega's etc. Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn maar hij laat zijn patiënten met een gerust hart over aan zijn opvolger dokter Babette Kee.

Door Joke van der Zanden

De 67-jarige Henri van de Lugt is een huisarts pur sang. Hij is getrouwd, vader van 2 kinderen en opa van 3 kleinkinderen.

"Ik begon in 1976 in de praktijk van Jan van Nes en in 1977 heb ik de praktijk overgenomen. In Leiden heb ik gestudeerd en heb als een van de eerste basisartsen de opleiding tot huisarts gevolgd. Al tijdens de opleiding heb ik gewerkt als verpleegarts en later als geneesheer-directeur van de verpleeghuizen. Dat deed ik tegelijk met mijn huisartsenpraktijk in Noordwijk waar inmiddels Hak van Nes ook huisarts was. Daar heb ik met mijn collega's 11 fantastische jaren gehad. Samen met collega Kaap Barnhoorn hebben we het huidige pand aan het Irisplein laten bouwen, zo ging ik van solist naar teamplayer".


Ridder

Zaterdagmiddag bij Witsand verraste burgemeester Jan Rijpstra Henri van de Lugt door hem namens de Koning te benoemen tot Ridder in Orde van Oranje Nassau. "Ik zag het niet aankomen maar toen de burgemeester binnenkwam had ik wel een vermoeden", lachte Van der Lugt. "Ik kan je vertellen dat het mij behaagt dat het de Koning behaagd heeft, mij te benoemen tot Ridder".

Van der Lugt was en blijft wel voorzitter van de Netwerk Organisatie Zorggroep Leiden en Omstreken. "Hier zijn 273 huisartsen bij aangesloten die gezamenlijk 520.000 patiënten hebben. Al die huisartsen willen dat mensen die zorg nodig hebben lokaal en zo dicht mogelijke bij huis worden geholpen. We willen dat centraal gaan regelen. Ook voor de mantelzorgers. Er moet meer samenhang komen en wij kunnen het vanuit onze huisartsenpraktijken goed regelen. We moeten snel met alle gezondheidsorganisatie om tafel gaan zitten".


Dokterspost

"Ik ben 8 jaar voorzitter geweest van de Dokterspost in Voorhout. Toen mocht je als huisarts als je naar een spoedgeval moest een blauw zwaailicht bovenop je auto zetten. Ook dat vond ik heerlijk. Mijn kinderen vonden me toen net een superheld. Het zwaailicht hangt nu in mijn garage en ik laat het zo nu en dan zien aan de kleinkinderen. In 1955 ben ik me bestuurlijk met de dokterspost gaan bemoeien".


Vroeger

"Van het als huisarts aanwezig zijn bij bevallingen heb ik altijd genoten. Ik heb 600 baby's op de wereld geholpen. Ik ging 's nachts om 02.00 uur kijken bij een patiënt en dacht 'dat kan nog wel een paar uurtjes duren'. Ik ben zolang naast de patiënt in bed gaan liggen en ben toen in slaap gevallen. Daar is in het dorp veel over gesproken. Het gebeurde ook een keer dat een oma door de brievenbus stond te luisteren hoe de bevalling verliep', maar dat was vroeger."


Stervensbegeleiding

"Stervensbegeleiding is heel dankbaar werk en heb ik ook altijd vol overgave gedaan. Ik ben voorstander van euthanasie. Als iemand mijn hulp in riep heb ik die persoon altijd geholpen, weliswaar binnen de regels van de wet. Dr. Babette Kee, mijn opvolger, die al 5 jaar in onze praktijk werkt, is daar gelukkig ook voorstander van".


Angels

Ook wel Henri's Angels genoemd. "We hebben geweldige doktersassistentes. Als ze me doorgeven dat ik bij een patiënt langs moet gaan neem ik dat zonder discussie van hen aan. Ze werken hier al lang en kennen de patiënten door en door. Janneko heeft hier 40 jaar gewerkt en heeft tot haar 72e nog doorgewerkt als ouderen consulent. Marja en Ferry werken hier ook al 30 jaar, Stephanie 15 jaar en Ellen onze nieuwste aanwinst is ook een toppertje. De sfeer is altijd uitstekend en daar ben ik hen heel dankbaar voor. Als afscheidscadeau van de dames werd ik zaterdag 25 maart door de dames uitgenodigd mee te varen op de reddingboot van KNRM. Het was prachtig voorjaarsweer, maar ze hebben me letterlijk in zee gedonderd. Ik had wel een speciaal pak aan maar werd toen behandeld als een drenkeling en op die manier weer aan boord gehesen. Een hele bijzondere ervaring."


Hobby's

"Ik zal me niet gaan vervelen. Mijn vrouw en ik houden van reizen dus dat zijn we zeker van plan als ik de achterstallige klusjes in huis heb afgewerkt. Ook de tuin houd ik bij maar dat is niet bepaald mijn hobby dat doe ik omdat het moet. Ik golf en houd van diepzeeduiken. Vijf jaar geleden heb ik een duo sprong met de parachute gemaakt. Dat was verschrikkelijk mooi. Verder ben ik van plan om weer wedstrijden te gaan bridgen. Met Han Machielse heb ik vijftien keer de Tulpenrally gereden. Hij als chauffeur en ik als kaartlezer. Komend jaar sla ik een jaartje over. Er is genoeg te doen", lacht Henri van der Lugt.

Afbeelding