De huidige interim-griffier G.C.I. Kager, hier naast de burgemeester, blijft voorlopig nog een jaar in functie. | Foto: WS
De huidige interim-griffier G.C.I. Kager, hier naast de burgemeester, blijft voorlopig nog een jaar in functie. | Foto: WS Foto:

Subsidie en garantie nodig voor KSN-accommodatie

Raad n De politiek gaat komende week weer aan de slag. In commissie en raad staan tal van onderwerpen op de agenda.

Heijmans Vastgoed wordt binnenkort de eigenaar van de grond aan de voet van de Prins Hendrikweg. En als tegenprestatie is de gemeente Noordwijk €33 miljoen rijker. En dan staat niets meer de realisatie van het plan Duineveld door Heijmans Vastgoed in de weg.

Tussen de gemeente Noordwijk en Heijmans Vastgoed is in de afgelopen maanden nog wel veelvuldig overlegd en onderhandeld . Want Heijmans wil niet de oorspronkelijke en reeds vergunde en onherroepelijke plannen uitvoeren. Maar een alternatief plan gaan realiseren wat waarschijnlijk beter verkoopbaar is. De gemeenteraad is daar in principe al mee akkoord maar er zit nog een addertje onder het gras. In de officiële overeenkomst is wel sprake van deze mogelijkheid tot herontwikkelen maar details zijn daarin nog niet geregeld. Daarom is er een zogenaamde Allonge noodzakelijk. Dat is een bijlage met daarin aanvullende en/of afwijkende afspraken die in de oorspronkelijke overeenkomst ontbraken. Het college is wettelijk verplicht om de gemeenteraad vooraf duidelijk te informeren bij dit soort belangrijke beslissingen. De politiek moet nu snel met deze nieuwe afspraken akkoord gaan. Een debat hierover gebeurt opnieuw in een besloten vergadering waarbij de pers dus niet welkom is. Het zou gaan om strategisch belang en informatie over de privaatrechtelijke gevolgen voor de gemeente Noordwijk. Maar de gronduitgifte prijs zou ongewijzigd zijn.


KSN

Deze week stelt het college de gemeenteraad voor om de Kust Surfvereniging Noordwijk niet alleen een bijdrage te geven van € 425000,- voor het realiseren van een jaarrond accommodatie op het strand, maar bovendien om een garantie te verlenen van € 100 000,- De tegenprestaties van de KSN is, behalve een goed verenigingsbeleid, een sociaal-maatschappelijke functie voor deze accommodatie. Het college daarover: Er is nog een aantal vraagpunten dat van een antwoord moet worden voorzien. Om het proces van de realisatie van de KSN-accommodatie niet te vertragen zullen we de overige elementen in een later stadium uitwerken om daarna ter goedkeuring aan de raad voor te leggen. Wel verwerft de gemeente het eerste recht van aankoop bij mogelijke opheffing of faillissement van de vereniging.
Eerder al nam de gemeenteraad een motie aan waarin het college werd opgedragen om in nauwe samenwerking met de KSN te komen tot een voorstel die zowel voor de gemeente als voor de Kust Surfvereniging Noordwijk (verder KSN) het realiseren van een jaarrond accommodatie mogelijk maakt. Toch gaat het nog niet bij hamerslag en volgt er mogelijk nog een debat waarbij het 'gelijke monniken gelijke kappen principe' ongetwijfeld de basis zal zijn. Bovendien is er naar aanleiding van opmerkingen van de Sportraad de noodzaak om het alcoholgebruik en de verkoop daarvan tijdens de aanwezigheid van jeugd nog eens nader te beschouwen.


Parkeren

De gemeente gaat over tot aankoop van de 3 percelen grond aan de Nic Barnhoornweg. Een eerder bouwplan, waar jarenlang over werd gedebatteerd, bleek door Burgland niet te worden uitgevoerd. De percelen worden nu aan mogelijke bouwvoorraad te worden onttrokken. Het college ziet hier een kans om een deel van de parkeerplaatsencompensaties te realiseren. Daarvoor is voor de aankoop €600 000,- nodig waarvoor er 54 parkeerplaatsen extra kunnen worden gerealiseerd.


Griffie

Er komt nog geen definitieve benoeming van een nieuwe raadsgriffier. Voorlopig wil het college tot na de verkiezingen in 2018 doorgaan met de huidige griffier ad interim mevrouw G.C.I. Kager. De vacature voor griffier heeft volgens het voorstel weliswaar geschikte kandidaten op het uitgezette profiel opgeleverd, maar voortschrijdend inzicht heeft de werkgeverscommissie doen besluiten om het functieprofiel van de griffier nog weer eens opnieuw tegen het licht te houden.