Met het Koninklijke lintje op zijn borst kon Joop weer hartelijk lachen. | Foto: Joke van der Zanden
Met het Koninklijke lintje op zijn borst kon Joop weer hartelijk lachen. | Foto: Joke van der Zanden Foto:

Koninklijk lintje voor Joop Padding

decoratie n Vrijdag 17 maart mocht burgemeester Jan Rijpstra tijdens de ledenvergadering van de Hartentrimclub Noordwijk bij SJC de vertrekkende voorzitter Joop Padding namens de koning een koninklijke onderscheiding uitreiken.

In veel gemeenten in Nederland zijn Hartentrimclubs. Hartpatiƫnten en mensen die een openhartoperatie hebben ondergaan komen bij elkaar en motiveren elkaar om voldoende in beweging te komen zodat ze weer snel een goede conditie krijgen. Onder begeleiding worden er verschillende sporten beoefend maar er wordt ook veel gezamenlijk gewandeld.

Niets vermoedend zaten de leden van de Hartentrimclub onder het genot van koffie met gebak te wachten tot de ledenvergadering zou beginnen. Dat mocht niet te lang duren want de bingoprijzen stonden al uitgestald en daarna kwam er nog een loterij.
Toen de burgemeester binnenkwam met een grote bos bloemen ging er bij de 71-jarige Joop nog geen lichtje branden. Pas toen de burgemeester vertelde dat hij niet alleen met bloemen kwam maar ook een Koninklijke onderscheiding uit kwam reiken raakte Joop geƫmotioneerd door zoveel eer. Hij wist van niets en had het ook totaal niet verwacht.

"Waar haal je als vrijwilliger de energie vandaan, want je staat altijd voor iedereen klaar", vraagt de burgemeester zich af. "Die energie heb ik nu niet meer en daarom leg ik mijn functie van voorzitter neer", vertelde Joop. "Ik ben 15 jaar voorzitter geweest, maar 5 jaar geleden kreeg ik zelf een hartinfarct en ben ik geopereerd. Toen ik de functie van voorzitter aanvaardde dacht ik als technicus 'appeltje eitje', maar ik had die functie onderschat, het is best nog een zware taak. Ik blijf wel mee trimmen met de leden". Joop werd even afgeleid toen hij familie en vrienden de zaal in zag komen en toen viel het 'kwartje' pas echt. "Noordwijk kan niet zonder vrijwilligers zoals jij", zei de burgemeester terwijl hij het lintje voorzichtig opspeldde.