De taart namens ‘afval loont’ wordt verdeeld onder de fietsmaatjes. | Foto: Joke van der Zanden
De taart namens ‘afval loont’ wordt verdeeld onder de fietsmaatjes. | Foto: Joke van der Zanden Foto:

Piet Augustinus levert de 8 miljoenste kilo afval in

mijlpaal n Donderdag 16 maart werd Piet Augustinus van het project Fietsmaatjes beloond met een grote taart omdat hij de 8 miljoenste kilo afval inleverde aan de Stakman Bossestraat bij 'Afval loont' sinds de landelijke start van het project in september 2011.

Door Joke van der Zanden

Ook in Noordwijk loopt het project 'Afval loont' dat op 21 januari dit jaar van start ging goed. Er is al 35.000 kg ingeleverd en dat bracht een bedrag van € 1800 op waarvan veel geld werd gedoneerd aan verenigingen en stichtingen. Als je € 10 hebt gespaard wordt het uitbetaald. Je kunt het zelf houden of doneren. "Er staan nu zo'n 700 à 800 mensen bij 'Afval loont' aan de Stakman Bossestraat ingeschreven. Ik zou graag willen dat het er zo snel mogelijk 1000 worden. Er zijn verenigingen die oud papier ophalen en hier inleveren. Het geld wat ze daarmee verdienen is dan voor de vereniging", aldus Wethouder Dennis Salman.

"Ik spaar voor fietsmaatjes, vertelde Piet Augustinus. "We bestaan nu 3 jaar en hebben 3 duofietsen die heel veel in gebruik zijn. Ze vergen veel onderhoud en zijn goed verzekerd, maar daar zijn ook kosten aan verbonden. We krijgen veel steun vanuit de gemeenschap. 'Vrienden van', zijn welkom net als vrijwilligers die willen fietsen. We hebben dikwijls hele leuke gesprekken met onze maatjes en zijn graag geziene gasten bij verschillenden koffie adressen. We hebben zo'n 10 à 25 vaste wekelijkse afspraken met vaste mensen en daarnaast losse afspraken met verschillende mensen. We zijn echt fietsmaatjes, geen taxi of vervoersbedrijf. Ik ben via 'Afval loont' aan het sparen voor een vierde duofiets.", laat Piet weten. Wij kunnen hem helpen.

Directeur Jørgen van Rijn van 'Afvalt loont' was met een grote taart speciaal voor die 8 miljoenste kilo afval naar Noordwijk gekomen om deze zelf te overhandigen aan Piet Augustinus. "Zo kunnen we samen de natuur sparen", meent Jørgen.