Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Een droom

Het is 2 jaar geleden dat in deze column aandacht is gevraagd voor een gebrek aan openbare toiletten in Noordwijk.

Uit allerlei onderzoek is gebleken dat met name ouderen zich beperkt voelen in hun bewegingsvrijheid als er een gebrek aan mogelijkheden in de nabije omgeving. Nu las ik in de landelijke kranten een stuk van diverse patiëntenverenigingen met eenzelfde oproep. De directeur van de Maag Lever Darm Stichting vraagt erkenning van het probleem. Hij doet een oproep aan beleidsmakers en bedrijven om met een actieplan te komen voor meer openbare toiletten. Concreet wil hij weten waar in een gemeente behoefte aan is, nog concreter hoeveel extra voorzieningen zijn er per gemeente nodig.

Patiënten en ook ouderen mogen vaak in winkels geen gebruik maken van de toiletten en ook de oproep om dan maar naar horeca gelegenheden te gaan is geen oplossing. Hoe anders wordt er omgegaan met dit probleem in het buitenland. Daar is het heel normaal dat bij de inrichting van een winkelcentrum ook aan toiletten wordt gedacht. In Frankrijk worden openbare voorzieningen zelfs gebouwd met Europees geld. Dat moeten wij toch ook kunnen?
Nu zijn er ontwikkelingen om bewoners en gasten te informeren waar openbare toiletten zijn op www.waarkaniknaardewc.nl maar 4300 openbare toiletten in heel Nederland blijft in vergelijking te beperkt. Zouden we in Noordwijk niet een voorbeeld kunnen neerzetten voor heel Nederland door een project te starten?
We bouwen tegen betaling een openbaar toiletgelegenheid met een combinatie van ook andere diensten. Op een goede en centrale plaats wordt een unit neergezet met toiletvoorzieningen en voorzieningen voor het verschonen van baby's. Ook staat er in deze ruimte een informatiezuil van Noordwijk Marketing met informatie voor onze gasten en er worden folders uitgereikt van evenementen in de Duin- en Bollenstreek, er worden de Noordwijkse kranten uitgedeeld en er is een constante bemensing. Ook kan er een EHBO-post worden ingericht voor de badgasten. Het onderhoud en de bemensing zou kunnen worden geregeld door mensen, die in het kader van de participatiewet, een baan zoeken.
Stel je nu eens voor dat Noordwijk een project neerzet waar de patiëntenverenigingen blij van worden en de ouderen weer en meer gaan wandelen, waar toeristen informatie krijgen en waar aan het strand verbrande mensen of mensen met een beet van een kwal geholpen kunnen worden. Stel je nu ook eens voor dat mensen uit de participatie wetgeving een andere invulling krijgen van hun dagelijkse werkzaamheden door het krijgen van gewaardeerde banen. Stel je nu eens voor dat dit voorbeeld ook wordt gevolgd in andere plaatsen. Tja…


Hans van Buiten