Een aantal wereldvrouwen met wethouder Marie José Fles in Hang Out. |  Foto: Joke van der Zanden
Een aantal wereldvrouwen met wethouder Marie José Fles in Hang Out. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Joke van der Zanden

Internationale vrouwendag bij de Wereldvrouwen van Hang Out

vrouwendag n Op papier hebben mannen en vrouwen in veel landen dezelfde rechten. Maar in de praktijk zijn vrouwen nog steeds slechter af. Daarom werd 8 maart op Internationale Vrouwendag aandacht besteed aan de positie van vrouwen.

Door Joke van der Zanden

Bij de 'Wereldvrouwen' van Hang Out, die in april één jaar bestaan, werd de vrouwendag op zondag 12 maart gevierd. Onze enige vrouwelijke wethouder Marie José Fles was uitgenodigd om het feest die middag mee te vieren.

De Wereldvrouwen komen uit Marokko, Jemen, Egypte, Libanon, Afghanistan, Somalië en Nederland. Ruim 60 vrouwen waren bijeen om gezamenlijk te eten, thee te drinken, te dansen, te zingen, gedichten voor te dragen en te luisteren naar de muziek van de muziekgroep Al Anashad.

iedereen welkom

"Iedereen is welkom", leggen Aziz. Shadia, Fatima en Naima uit. "Het thema is economische onafhankelijkheid van de vrouw. Wij vrouwen hebben ook rechten van God gekregen en daar moeten wij voor vechten. Wij zijn toe aan verandering en willen onze rechten terug die we van God hebben gekregen. Onze voorbeelden zijn Gadiz de vrouw van de Profeet, Maria de moeder van Jezus en Azia de vrouw van een Farao. Dat waren zachte maar sterke vrouwen. Onze verandering gaat geleidelijk, op een zachte manier, het gaat om de intentie. We zijn niet zo direct als de van oorsprong Nederlandse vrouwen."

bijeenkomsten

De wereldvrouwen komen iedere zondag bijeen in Hang Out. Er is het afgelopen jaar al veel gebeurd. Zo'n 25 vrouwen nemen deel aan aerobicslessen en de work out. Er worden Nederlandse taallessen gegeven op verschillende niveaus en uitleg over de Koran. Ze praten veel over voeding en hebben laatst gezamenlijk pannenkoeken gebakken. De Wereldvrouwen treden nu wat meer naar buiten, letterlijk en figuurlijk.


Ecoday en Erasmusproject op de Noordwijkse School

project n Burgemeester Jan Rijpstra fietste 10 maart in het kader van Ecoday in zijn warme trui, het was warme truiendag, naar de Noordwijkse School waar hij met 23 Europese leerkrachten voor het project 'From Papyrus to stone paper' in gesprek ging.

Door Joke van der Zanden

De dag begon met een warming up en de verkiezing de mooiste of hipste trui. Anton en Jorja wonnen. Op de vraag van de burgemeester: 'wie is er lopend of op de fiets naar school gekomen was in het kader van de Ecodag´, moesten bijna alle leerlingen het antwoord schuldig blijven, want ze waren met min of meer vervuilende auto's gebracht.

Erasmus+ project

Er waren 23 leraren uit Estland, Spanje, Duitsland, Griekenland, Schotland, Polen, Italië en Turkije, vanwege het Erasmus+ project, om samen te werken aan de uitvoering van het project "From papyrus to stone paper". Er is een bezoek gebracht aan het papierloze bedrijf van Decos en Gala Concept gaf een demonstratie hoe je van steengruis papier kunt maken.

"Jullie zijn in Noordwijk, een gebied in Nederland waar we de meeste zon en de minste regen hebben. Als oud-gymleraar kan ik jullie toespreken als collega. Het Erasmus+ project en de Europese Unie brengt mensen samen zodat ze kennis en gevoelens met elkaar kunnen delen. We moeten in de toekomst veel minder papier gaan gebruiken, maar het wordt voor de jeugd een uitdaging om toch het een en ander op papier te bewaren. In Nederland heeft men de kranten vanaf 1770 al gedigitaliseerd zodat die geschiedenis wordt bewaard. Dat kunnen we met veel dingen doen", aldus de burgemeester.

Een Griekse leerling kwam een pakje stroopwafels aanbieden aan een Griekse lerares. Ze was zichtbaar blij dat ze even Grieks kon spreken.

De Noordwijkse school neemt deel aan dit project omdat internationalisering een van de speerpunten van het onderwijs is. In groep 8 is er een uitwisseling met de Edinburgh Academy in Schotland. Groep 7 heeft penvrienden in het buitenland en kreeg vier iPads cadeau die mede zijn gefinancierd door de Europese Unie. Ze gaan ze gebruiken voor E-reading en E-twinning met penvrienden onder andere in Schotland.

Klaar voor de start van de Ecoday. |Foto Joke van der Zanden