Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Opruimen

Jaren geleden, misschien wel 30 jaar geleden, zag ik een interview op tv met Jenny Arean. Een prachtactrice met een mooie stem. Totaal onbelangrijk in dat interview met haar was haar uitspraak "ik ben een ruimer; geen poetser". Die zin bleef bij mij hangen. "That is me!" Ik kon mij daar zo in vinden.


Want inderdaad, mijn huis is altijd opgeruimd. "Kijk niet naar de rotzooi", is een uitspraak die ik niet zo vaak zal doen bij onverwacht bezoek.

Mijn huisje is altijd opgeruimd. Maar wat als opeen de zon heel fel mijn woonkamer in komt stralen. Dan zie ik grijze sluiers stof op de glazen salontafel of onder een stoel. Als ik mij voorneem de ramen te zemen of te stofzuigen en er komt iets anders tussendoor, dan denk ik ach, die ramen wachten wel tot morgen en dat stof ligt er morgen ook nog. Ik ga zonder aarzelen voor dat andere, leukere.

De laatste maanden heb ik twee verhuizingen gedaan. Eén van mijn dochter, die in de week van de verhuizing met hoge koorts op bed lag en één van de zoon van een vriend. De zoon woont inmiddels aan de andere kant van wereld. Ik werd beide keren geconfronteerd met huisraad en heel, heel veel zooi. Bij alles wat ik in mijn handen kreeg, overwoog ik of het bewaard moest blijven of dat het weg kon. Overleg met de jonge eigenaren was door ziekte of afstand niet mogelijk. En er was de tijdsdruk van de verhuizers en de oplevering aan de nieuwe eigenaren. Daar kwam de ruimer in mij naar boven. Ik heb mij gek gereden naar de stort, de kringloop en de papier- en glasbak. En dat ging mij uiteraard goed af.

Poetsen is dus niet zo mijn ding. Maar je wilt de huizen toch schoon achterlaten. Ik heb tegen mijn natuur in behoorlijk gepoetst. De keuken, de vloeren, de badkamer en toilet. Alles brandschoon opleveren, dat was het doel. Bij de oplevering aan de nieuwe eigenaren was ik behoorlijk trots. Beide keren, echt waar, zeiden de nieuwe eigenaren: "het ziet er keurig uit, maar we gaan de keuken en het sanitair slopen en er komt een nieuwe vloer in (grrr)

Met echt poetsen ben ik voorlopig weer helemaal klaar. In de flow van ruimen heb ik deze week wel mijn eigen berging even goed onder handen genomen en heel veel spullen naar Afval Loont aan de Stakman Bossestraat gebracht. Word ik toch nog een beetje beloond voor ruimen.


Ina Verblaauw