Burgemeester Jan Rijpstra met een boeket bloemen voor het 60-jarige bruidspaar Bram en Marijke van Egmond. | Foto: Joke van der Zanden
Burgemeester Jan Rijpstra met een boeket bloemen voor het 60-jarige bruidspaar Bram en Marijke van Egmond. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Diamanten voor Bram en Marijke van Egmond

zestig n Op maandag 27 februari bracht burgemeester Jan Rijpstra met een mooi boeket bloemen in Hoogwaak een bezoek aan Bram en Marijke van Egmond-van Beelen die vierden dat ze 60 jaar zijn getrouwd.

Door Joke van der Zanden

Het zijn allebei echte Noordwijkers. Bram is geboren op Zee en Marijke in Binnen. Ze hebben elkaar destijds ontmoet op de Boulevard. Inmiddels zijn ze al respectievelijk 82 en 83 jaar oud maar ze zijn nog steeds samen in hun appartement bij Hoogwaak.

"Ik liep op de boulevard en zag Marijke. Ik dacht dat is precies mijn moeder en het bijzondere is dat ze ook hetzelfde sterrenbeeld heeft als mijn moeder. Dat kon dus niet missen. In 1957 zijn we getrouwd. Ik ben fietsenmaker geweest bij Van Dam in de Kerkstraat in een tijd dat de bromfietsen in het straatbeeld verschenen. Werken was mijn hobby. Nu maak ik kruiswoord- en Zweedse puzzels en rij zelf in een scootmobiel", grapt Bram, "maar ik heb ook een Koninklijke onderscheiding omdat ik jarenlang vrijwilliger ben geweest bij de Burger Bescherming (BB). Die is destijds nog opgericht door burgemeester Van Berckel. We wonen nu 4 jaar hier bij Hoogwaak, maar het heeft me 3 jaar gekost om te wennen. Ik miste mijn schuurtje zo."

"Ik vond Bram direct een hele knappe knul toen ik hem op de boulevard zag", lacht Marijke. Ik heb als leerling-verpleegster gewerkt in het Hospitium in Katwijk. Op de avond van de watersnoodramp in 1953 in Zeeland moest ik werken. De dagen erna hebben we nog mensen opgevangen. In de oorlog ben ik met mijn familie gevlucht uit Noordwijk. Ik zat bij mijn vader achterop de fiets met van die harde banden. We gingen naar een vriendin van mijn moeder in Hattem. Toen we bij Putten kwamen was daar een razzia aan de gang. We werden door een boer gewaarschuwd en hebben een grote bocht om Putten heen gemaakt omdat we bang waren dat mijn broer en mijn vader opgepakt zouden worden. Mijn hobby is borduren. Ik heb een schellenkoord van Noorwijk geboorduurd. Wat het recept is om 60 jaar getrouwd te zijn: gewoon doorgaan met ademhalen", meent Marijke.


Krijg een goed gevoel tijdens NLdoet bij 's Heeren Loo

n Bewoners zoeken enthousiaste vrijwilligers

vrijwilligerswerk n Op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart is het weer zover. Dan organiseert het Oranje Fonds voor de 13de keer NLdoet in heel Nederland. Zo ook bij 's Heeren Loo in Noordwijk. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals vrijwilliger bij een High Sweet Tea met draaiorgels, schilder-, tuin- en andere opknapklussen of een verwendag voor bewoners.

Dankzij de vrijwilligers die hun hulp bieden tijdens NLdoet, kunnen we net dat beetje extra doen voor de bewoners van 's Heeren Loo. Naast extra handen voor de klussen, genieten onze bewoners enorm van alle aandacht en gezelligheid. Wij zijn daar als zorgorganisatie ontzettend blij mee.

Bovendien is het een leuke manier om als vrijwilliger onze organisatie en de bewoners te leren kennen, om samen met je vrienden of familie iets praktisch te kunnen doen voor een ander of vanwege je studie op een ontspannen manier een inkijkje te nemen in de gehandicaptenzorg. Iedereen is daarom tijdens en ook na NLdoet van harte welkom als vrijwilliger bij 's Heeren Loo.

Aanmelden voor NLdoet

Mensen die tijdens NLdoet bij ons in actie komen, kunnen zich aanmelden via www.nldoet.nl Je klikt op de button Klus zoeken en zoekt dan op gemeente, bijvoorbeeld 'Noordwijk' of 'Katwijk'. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden ook een e-mail sturen naar Patricia.de-langen@sheerenloo.nl

Vorig jaar zijn er ruim 9.000 klussen geklaard in heel Nederland. Het Oranje Fonds hoopt dat aantal tijdens de editie van dit jaar te overtreffen. Het Oranje Fonds steunt initiatieven in Nederland die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Zij werken daarvoor samen met verschillende bedrijven.

Ook op de Willem van den Bergh is men voor NLdoet op zoek naar vrijwilligers. | Foto: PR