Rinus Wassenaar en Ernst van Dam gaan de marathon van Parijs lopen om een weeshuis te steunen. | Foto: Els Bax
Rinus Wassenaar en Ernst van Dam gaan de marathon van Parijs lopen om een weeshuis te steunen. | Foto: Els Bax Foto: Cor de Mooy

Rinus en Ernst rennen in Frankrijk voor Gambia

n Rennen langs bekende plekken voor weeshuis

marathon n Op 9 april van dit jaar vindt de Marathon van Parijs plaats. Aan dit evenement doen ruim 30.000 deelnemers mee, waaronder twee plaatsgenoten. Rinus Wassenaar en Ernst van Dam hebben eind vorig jaar de stoute hardloopschoenen aangetrokken en zich ingeschreven voor dit evenement. Ze willen met hun actie zoveel mogelijk geld voor een kindertehuis in Gambia, Afrika inzamelen.

Rinus en Ernst zijn al jaren hardloopmaatjes en hebben in 2015 samen de marathon van Amsterdam gerend. Dit jaar hebben ze aan hun sportieve uitdaging ook een goed doel gekoppeld.

Weeshuis

Ernst is al een aantal jaren verbonden met weeshuis in Gambia. Dit begon allemaal met het plannen van een zonvakantie rond de kerst. Ernst legt uit dat, toen ze hadden besloten om naar Afrika op vakantie te gaan, zijn dochter Sophie graag kleding wilde inzamelen om aan kindjes in Afrika te geven. Na het nodige onderzoek op het internet kwamen ze in contact met een kindertehuis in Gambia. Het tehuis wordt gerund door Sia Jongeneel en Gert Jan Bevers uit Luxemburg. Ze vertoeven afwisselend in Luxemburg en Gambia.

Met een koffer vol kleding bezochten ze het kindertehuis. Het tehuis bleek een verademing, een oase in een zinderende, stoffige en bloedhete omgeving. Het was er schoon, kleurrijk, opgeruimd en netjes en bovenal: vrolijk. Ze werden verwelkomd door zo'n 25 kindjes -die dansjes en spelletjes deden, en de 'moeders' die in de schaduw toezicht hielden.


Sia vertelde dat er voor het runnen van een kindertehuis veel geld nodig is. De uitdrukking "Koken voor een weeshuis" komt niet uit het niets. Het kindertehuis verbruikt maandelijks 16 pakken cornflakes, 440 pakjes drinken en snacks om mee naar school te nemen, 8 kilo kip, 2 zakken aardappels, 2 zakken uien, 3 zakken rijst van 50 kilo, 8 kilo noodles en ga zo maar door.

Het geld dat gestort wordt voor de actie komt direct terecht bij het kindertehuis en wordt volledig gebruikt om de noodzakelijke levensmiddelen, salarissen en verzekeringen mee te betalen. Het feit dat er geen grote organisatie achter zit maakt dat er niets aan de strijkstok blijft hangen en dat elke euro goed terecht komt. Daarom zijn Ernst en Rinus erg blij met dit goede doel, en rennen ze graag door de velden, de duinen, het strand en uiteindelijk Parijs om dit doel te steunen.

Training

De voorbereidingen voor de marathon zijn inmiddels in volle gang. Voor een marathon moeten veel kilometers gemaakt worden. Op dit moment lopen Rinus en Ernst zo'n 30 tot 40 kilometer per week. Op de top van de voorbereiding staan een aantal duurlopen van 32 kilometer gepland. Dat is van Noordwijk naar Zandvoort en terug. Tot nu toe gaat het goed, maar een blessure ligt natuurlijk altijd op de loer.

De marathon van Parijs is een mooie marathon die langs tal van bezienswaardigheden voert. De route van ruim 42 kilometer loopt namelijk door het centrum van Parijs. De start is op de Champs Elysee en de finish is bij de Arc de Triomphe op de Avenue Foch. De lopers komen langs alle bekende bezienswaardigheden zoals de Place de la Concorde, de Bastille, de Notre Dame en natuurlijk de Eiffeltoren. Rinus kijkt vooral uit naar het publiek en de bandjes die op de route staan. Ernst kijkt uit naar het Bois de Boulogne maar vooral ook naar de finish.

Genieten

Wie van de twee de marathon als snelste gaat volbrengen is nog de vraag. Rinus is altijd de snelste van de twee maar heeft zich voorgenomen om vooral te genieten van het evenement en het rustig aan te doen. Ernst gaat kijken of hij van die gelegenheid gebruik kan maken om zijn maatje een keer te kloppen. Het zal er om spannen.

Het belangrijkste voor Rinus en Ernst is echter de inzameling voor het kindertehuis. Daarom willen ze iedereen oproepen om dit initiatief te ondersteunen en een donatie te doen op IBAN: NL02 RABO 0142 4438 40 t.n.v. Stichting Les Amis de Gambie o.v.v. Marathonactie Parijs.


De inspanningen, resultaten en vorderingen van Rinus en Ernst zijn te volgen op www.facebook.com/rennenvoorgambia en www.rennenvoorgabia.com

De mannen maken vele kilometers langs zee bij de training. | Foto: Els Bax