Zullen sociale woningen aan de Losplaatskade huisvesting kunnen bieden aan statushouders? | Foto: Wim Siemerink
Zullen sociale woningen aan de Losplaatskade huisvesting kunnen bieden aan statushouders? | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Sedos gaat sociale bouwen aan de Van de Mortelstraat

raad n Het college informeert de gemeenteraad, in beantwoording van gestelde vragen, over een aantal zaken. Daarbij is de sociale woningbouw regelmatig terugkerend aan de orde. Het realiseren van sociale huurwoningen is daarbij een belangrijk item.

Naast de gebruikelijke hamerstukken komen een aantal zaken nog ter discussie. De belangrijkste zijn daarbij het parkeeronderzoek en de plannen in Offem Zuid. Tevens is er de schriftelijke informatie over eerder gestelde vragen.


Sociale woningbouw

Het realiseren van een woon- leefgemeenschap, voor jongeren met een beperking of stoornis in het autistisch spectrum, op het terrein tussen van de Mortelstraat en Rederijkersplein wordt niet uitgevoerd door de NWS. Maar door een particuliere ontwikkelaar. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. Aanleiding tot deze brief waren vragen van het CDA.
Het college meldt nu dat de grond in december is verkocht aan SEDOS BV. Contacten hierover stammen uit 2016 toen de het bedrijf zich als ontwikkelaar aanbood. Volgens het college zijn zij voornemens genoemde doelgroep een plekje te gunnen in de ontwikkeling op die plek. Het huidige plan van Sedos betreft, naast 8 woningen voor de genoemde bijzondere doelgroep, tevens 24 sociale huurwoningen en 5 huurwoningen in de vrije sector.
Volgens het college is er bij voorkeurspartner NWS geen enkele interesse voor deze ontwikkeling van sociale woningbouw. Inmiddels rezen er vragen over de lage grondprijs. SEDOS kreeg de grond van de gemeente namelijk voor €18.000 per appartement. Terwijl bij projecten van de NWS dit doorgaans €25.000 zou zijn. Het college verklaart dit met de uitleg dat combinatie van sociale woningen en een bijzondere doelgroep voor de ontwikkelaar een extra risico zou inhouden.


Monumentenlijst

In oktober was er discussie over de vast te stellen gemeentelijke monumentenlijst. Dit naar aanleiding van een gerealiseerde nieuwbouw waaronder zich nog een eeuwenoud keldertje zou bevinden. De eigenaar maakte naar aanleiding van het agendapunt 'Voorstel Stimuleringsregeling gem. monumenten' emotioneel gebruik van het inspreekrecht om duidelijk te maken dat hem onrecht werd aangedaan. Aanleiding voor de raad om het college op te dragen nu toch uit te zoeken of een omgekeerde werkwijze van vrijwillige aanmelding mogelijk is. Het blijkt nu dat dit na 3 maanden nog steeds niet is uit gezocht. Terwijl de erfgoedcommissie de in gang gezette procedure ook niet heeft opgeschort. Hen werd door het college toch gevraagd alvast een oordeel te geven en een afweging te maken op basis van de geactualiseerde redengevende beschrijving. Het college verwacht wel dat de wethouder binnenkort met alle antwoorden over een mogelijke omgekeerde werkwijze naar de raad te komen.

Het amendement wat door de gemeenteraad is aangenomen om boven het verplichte aantal nog eens extra 17 statushouders aan huisvesting te helpen blijkt in de praktijk nauwelijks reëel te zijn geweest. Voor het jaar 2016 dient nog voor 33 mensen huisvesting beschikbaar te worden gesteld. Inmiddels geldt voor de eerste helft van 2017 een verplichting van nog eens 20. Het college zegt in antwoord op vragen van PvdA/GL dat een deel hiervan zal op de reguliere wijze gehuisvest gaat worden in sociale huurwoningen van de NWS. Daarnaast zal naar verwachting van het college in de eerste helft van 2017 nog een aantal gezinnen geplaatst worden in gemeentelijke woningen in Noordwijk-Binnen. Daarnaast komen mogelijk een aantal gemeentelijke woningen die op dit moment nog anti-kraak zijn verhuurd, beschikbaar. Bovendien is de wethouder met private partijen in contact geweest over het huisvesten van statushouders. Suggesties om creatief te werk te gaan blijken niet uit te voeren. Zo acht men het gebruik van tijdelijke behuizingen niet mogelijk en vragen de zogenaamde tiny houses een te lang besluitvormingstraject.