Arie Duijndam ontving uit handen van sportwethouder Gerben van Duin een badlaken, een fles wijn en een horloge. | Foto: Joke van der Zanden
Arie Duijndam ontving uit handen van sportwethouder Gerben van Duin een badlaken, een fles wijn en een horloge. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Arie Duijndam levert voorzittershamer TFC in

wielrennen n Tijdens de drukbezochte ledenvergadering van ToerFietsClub Zilveren Kruis op donderdag 9 februari in het gebouw van de Sportvisser werd Arie Duijndam benoemd tot erevoorzitter en Piet Groen werd de nieuwe voorzitter van TFC.

Door Joke van der Zanden

Arie Duijndam is geen man die op zijn 73ste achter de geraniums gaat zitten. Hij leverde met een gerust hart de voorzittershamer in maar blijft nog zo lang hij kan meefietsen met ToerFietsClub Zilveren Kruis. Er is een speciaal TFC speldje ontworpen dat bij hem werd opgespeld. Namens de Gemeente Noordwijk overhandigde sportwethouder Gerben van Duin, die in de tijd dat er nog een touwtje uit de brievenbus hing als pupil trainde bij 'meneer' Duijndam bij VV Noordwijk, een badlaken, een fles wijn en een horloge.

Arie was trainer bij zowel VV Noordwijk als bij VV SJC. Sporthalbeheerder, later ambtenaar sportzaken en van 1991 tot nu voorzitter TFC.
"Toen ik in 1983 afscheid nam als hoofdtrainer van de voetbalvereniging SJC kreeg ik een sportfiets cadeau. Samen met Anton Kraska ben ik toen aan mijn nieuwe hobby begonnen. Eerst fietsten we met zijn tweeën en jaarlijks kwam er een renner bij. Dat groepje groeide uit tot een man of 8. Het werd de Noordwijkse Ambtenaren Fietsclub en we gingen in hetzelfde tenue rijden. Inmiddels fietste Paul Overmars, directeur van het Zilveren Kruis ook mee. Sinds 1991 zijn we TFC Zilveren Kruis en zijn ze hoofdsponsor. Onze meer dan 70 leden kregen de afgelopen 25 jaar regelmatig nieuwe shirts van het Zilveren Kruis. Zodra wij ons als wielrenners misdragen trekt het Zilveren Kruis de stekker er uit".


Leden

"De diversiteit in leden is erg groot. Tweede kamerlid Leendert de Lange, wethouder Pieter Jan Barnhoorn en Victor Salman fietsen mee. Huisarts Timmers heeft in september vorig jaar bij zijn afscheid een jaar lang een gratis lidmaatschap gekregen.


Als het om doorzettingsvermogen gaat is de 78-jarige Edmund Issac ons grote voorbeeld. Het gaat ook om plezier hebben. Herman Compier is onze vrolijke noot. In Diksmuide (België) heeft hij op een terras een keer een soort 'one man show' gegeven. Bijna iedereen heeft wel een bijnaam. Ik ben de grote Stip en mijn broer is 't Stippie. Zo heette vroeger de Rosser. Het was een hele eer dat er een bar naar hem werd vernoemd. Veel Noordwijkers hebben destijds in 't Stippie de liefde van hun leven gevonden".


Toertochten

"Als het goed weer is fietsen we het hele jaar door. Op dinsdag, donderdag en zaterdag. Leden hoeven zich niet eerst aan te melden. Wie er is, fietst mee. Iedere eerste zaterdag van de maand rijden we een grote tocht. Na ongeveer twee uur fietsen doen we een bakkie. Er fietsen ook 2 vrouwen mee. Wil v.d. Berg is 70 jaar en fiets menig man er nog uit. Haar nichtje Marscha fietst ook goed, heeft net een baby gekregen en fiets nu wat minder vaak. Eenmaal per jaar organiseren we een meerdaagse tocht. In 2005 zijn we van Noordwijk naar de Algarve in Portugal gefietst. We vertrekken altijd vanaf het sportpark aan de Duinwetering en eindigen met een bakkie of pilsje in De Rosser. Tegenwoordig hebben overal een commissie voor ingesteld zodat iedereen weet waar hij aan toe is. De snelle jongens rijden voorop en na de koffie gaan ze er dikwijls snel vandoor terwijl de BPG (Bypassgroep, met heup, knie en andere probleempjes wat rustiger op weg gaan. We rijden geen wedstrijden".


Fiets

"Een goede fiets is erg belangrijk. Je begint meestal met een oud barrel maar als je eenmaal een fiets op maat hebt dan merk je het verschil. Je moet dan wel denken aan bedragen boven de € 2000."


Goede doelen

"De nadruk ligt op sociaal zijn en elkaar helpen. We rijden met de duo fietsen met ouderen en mindervaliden door de Bollenstreek. Tandemfietsen is ook heel belangrijk als iemand ziek is geweest en één van ons fietst meestal met Jos Peschier mee want dat is gezelliger voor hem.
Daarnaast hebben we de AD (Arie Duijndam) Bokaal. Die is voor de renner die in een diep dal heeft gezeten en er weer bovenop is gekomen", lacht de meer dan enthousiaste renner Arie Duijndam.


Witte winterse wereld

sneeuw n De droom van ieder kind: wakker worden en alles is opeens bedekt met een pak sneeuw. Dat gebeurde afgelopen zaterdag.

Uitgerekend net in het weekend levert zo'n mooie laag sneeuw natuurlijk ook veel pret op voor groot en klein. Aan de Offemweg werd een sneeuwpop gebouwd van maar liefst 3 meter 50. Zij noemden hun sneeuwman Harry Potter.

Deze sneeuwpop zag het licht onder de handen van de Offemweg Boys. | Foto: PR