Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Sportverkiezingen groots gepresenteerd

sportgala n De sportraad besteedde voor de eerste maal aandacht aan een nieuw onderdeel: opvallende prestaties.

Een van de twee winnaars werd Fanneke Alkemade. Zij was tijdens de Olympische Spelen de enige Nederlandse scheidsrechter in het vrouwenhockeytoernooi. Zij moest de prijs delen met mindervalide schutter Patrick Kortekaas. Deze doorzetter onderscheidde zijn opvallende prestaties in de schietsport. Die hij vanuit zijn speciale rolstoel beoefent en waarbij hij valide sporters wist te verslaan.


Sporttalent

Dit jaar stond Daniël Vonk in de schijnwerpers als sporttalent. Als opvolger van zijn broer Timo. Ook Daniël ontwikkeld zich onder de hoede van de Nederlandse Ski Vereniging voornamelijk in de buitenlandse skigebieden. Op de vraag wat zijn sport aantrekkelijk maakt komt het antwoord spontaan: de snelheid. Hij werd de winnaar in het overall klassement van de NSV en 2e op de slalom in zijn klasse. De NSV ziet hem ook als een talent en vaardigde hem af naar de Jeugd Olympische spelen in Innsbruck. Bovendien mocht hij 2 wedstrijden skiën te midden van toppers uit Europa en Amerika. Zijn prestaties waren net voldoende om de andere genomineerden Isabel van Bohemen, de hockeymeisjes van NHC, de twirlsters van KNA, twirlster Lynn van der Zanden en schaatser Yves Vergeer voor te blijven.


Sportman

Joey van der Ham werd sportman van het jaar. Hij werd dit jaar Nederlands Kampioen in de discipline mennen categorie vierspan pony's. Georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Wegens werkzaamheden kon Joey zelf de prijs niet in ontvangst nemen. Dus stond, een beetje onwennig, zijn vader op het podium om de eerbewijzen in ontvangst te nemen. Die vertelde na afloop reuze trots te zijn op zijn zoon, die hij dan ook op alle manieren steunt om zijn sport te beoefenen. 'Deze sport is een kostbare en tijdrovende hobby. Het voeren en verzorgen van de pony's, de trainingen, de wedstrijden en onderhoud van de wagens. In het seizoen van februari tot oktober zijn we er iedere dag mee bezig'.
Vader van der Ham zegt met nadruk 'we' want het gebeurt allemaal met het hele gezin.


Sportvrouw

Noordwijks sportvrouw van 2016 werd tot haar eigen verrassing Mia Hordijk. Met haar lengte van 1,65 m niet iemand in wie men typisch een basketbalsters zou herkennen. Toch beoefent ze die sport op hoog niveau. Zij bewerkstelligde als topscorer de promotie van het Nederlands team onder 16 jaar naar de A-poule. Zij maakte deel uit van het team dat de beker veroverde en met haar team van Grasshoppers uit Katwijk werd zij Nederlands kampioen. De VWO-studente gaat eerst haar studie voltooien maar hoopt dan een carrière te kunnen opbouwen in haar sport. Zij lonkt stiekem naar een Europees zo mogelijk Spaans avontuur.


Sportploeg

De Noordwijkse sportploeg van het jaar werd het vlaggenschip van voetbalvereniging SJC. Direct na de bekendmaking barste er een kenmerkend SJC-feestje los. Het clublied schalde luid door de speakers en het podium bezweek bijna onder de dansend zwart-wit selectie. Mike Verhoek en David Verweij waren het eens:'Dit is geweldig, na de promotie ook nog eens sportploeg van het jaar'. Trainer Kees Zethof nuchter als altijd op onze vraag hoe belangrijk deze titel is: 'Natuurlijk is dit heel leuk, geeft een goed gevoel, maar onze promotie naar de hoofdklasse sla ik hoger aan.