Cultuurwethouder Marie José Fles neemt het tableau van Peter Maas in ontvangst. | Foto: Joke van der Zanden
Cultuurwethouder Marie José Fles neemt het tableau van Peter Maas in ontvangst. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Tegeltableau van Egbert de Groot terug in Noordwijk

tegels n Donderdag 2 februari kwamen Peter Maas en zijn vrouw vanuit Eindhoven naar Noordwijk een tegeltableau brengen dat in 1915 geschonken was aan Egbert de Groot in verband met zijn veertigjarig jubileum als gemeentesecretaris.

Door Joke van der Zanden

De vraag was hoe kwam dit Noordwijkse tableau in Eindhoven terecht? "Als kind was ik bevriend met een kind van de broer van Egbert de Groot. We zijn altijd bevriend gebleven. Omdat ik geïnteresseerd ben in tegels heb dit tableau van hem gekregen. Drie jaar geleden heb ik contact opgenomen met de gemeentesecretaris van Noordwijk de heer De Vos. Er was toen geen belangstelling voor het tableau. In het jaar van 'Noordwijk 150 jaar badplaats', werd de geschiedenis van Egbert de Groot bekend en blijkt hij toch wel een erg belangrijk persoon geweest te zijn in Noordwijk. Daardoor was Noordwijk nu wel bereid het tableau te kopen," aldus Peter Maas.

Op het tableau staat links een afbeelding van de Voorstraat vanaf het Lindenplein. De pomp van het Lindenplein staat er op en de tramrails van de stoomtram die destijds over de Voorstraat reed. Rechts staat een afbeelding van De Zuid zoals die er destijds uit zag. Onder deze twee afbeeldingen staat geschreven: 'Den heer E. de Groot, ter gelegenheid van zijne veertigjarige ambtsvervulling als secretaris der gemeente Noordwijk op 11 mei 1915 aangeboden.'

Egbert de Groot was 46 jaar gemeentesecretaris. In die tijd had je ook de heren Pické, Tappenberg en Konijnenburg. De Groot, charmeur met ambities treedt, kort na het aanvaarden van zijn benoeming tot secretaris der gemeente Noordwijk, in het huwelijk met Maria van Konijnenburg, dochter van Dominicus van Konijnenburg, wiens familienaam in direct verband mag worden gebracht met de groei en bloei van het fraaie etablissement "Het Hof van Holland" aan de Voorstraat, recent weer geheel tot nieuw leven gebracht. Hij trouwde voor de tweede keer met Hildegonda Brunings.

Het tableau is getaxeerd op € 4000,- en dat bedrag is ook betaald aan Peter Maas. Het tableau wordt opgenomen in de gemeentelijke kunstcollectie.