Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Noordwijk tijdens de belle époque

lezing n Sinds enkele maanden is een viertal enthousiaste Noordwijkers bezig met een monografie over de badplaats Noordwijk, vanaf haar ontstaan tot nu.

Een van de periodes die daarin ook aan bod komt en in de Noordwijkse historiografie nog onderbelicht is, is de periode 1890 tot 1914. Deze periode wordt in de Europese geschiedenis ook wel de 'belle époque' genoemd, in het Frans: het mooie tijdperk. Het is een tijdperk waaraan de Eerste Wereldoorlog een gruwelijk einde maakt.


Koen Marijt, een van de auteurs van het badplaatsboek, geeft op 11 februari om 11.00 uur een lezing in museum Veldzicht over de geschiedenis van Noordwijk tijdens de belle époque. Naast de teloorgang van de visserij en de groeiende badcultuur komen diverse onderwerpen zoals het gemeentebestuur, de inwoners, het culturele leven én Noordwijk in het Europees perspectief aan bod.


De lezing in streekmuseum Veldzicht aan de Herenweg duurt ongeveer anderhalf uur. De prijs inclusief toegang tot het museum én koffie is voor alle geïnteresseerden € 7,50 euro, leden van Genootschap Oud-Noordwijk betalen € 5,00.