Gerben van Duin hoort hier van strandgangers dat hetzij graag even uitwaaien op het mooie Noordwijkse strand.
Gerben van Duin hoort hier van strandgangers dat hetzij graag even uitwaaien op het mooie Noordwijkse strand. Foto: Cor de Mooy

Wereldberoemd strand

strand n National Geographic, het Amerikaanse genootschap, uitgever van een tijdschrift en tegenwoordig vooral bekend om de brede en wereldwijde aandacht voor de natuur, heeft het Noordwijkse strand geplaatst op het lijstje van de 20 mooiste stranden van de wereld.

National Geographic is een hooggewaardeerde organisatie. Op hun website staat Noordwijk nu tussen imposante namen zoals Playa del Amor in Mexico en Shark Bay in Australië. Maar ook South Water Caye Marine Reserve en Papakolea Beach, Hawaï. Naast de diverse wandelroutes door de natuur, roemt men vooral de gastvrijheid voor honden en hondenbezitters. Zowel op de stranden als bij de strandpaviljoens en restaurants. Het speciale hondenstrand aan de zuidkant van Noordwijk wordt speciaal genoemd.

Loco-burgemeester Gerben van Duin laat weten ongelooflijk trots en blij te zijn. 'In zo'n lijstje genoemd te worden en wereldwijd aandacht te krijgen is natuurlijk fantastisch. Er is werk aan de winkel want dit verplicht ons natuurlijk om hier weer wat extra's mee te doen. Van Duin benadrukt, nog even wijzend op de titel Europese sportstad, dat Noordwijk in meer eigentijdse rijtjes positief in het nieuw is gekomen. Hij vertelt over zijn ervaring tijdens een grote reis die hij onlangs maakte. 'Overal waar wij kwamen bleek Noordwijk bepaald niet onbekend', aldus van Duin. ´We beseffen ons dat misschien wel te weinig maar dit is toch weer zo´n voorbeeld hiervan´.

Dat veel strandbezoekende hondeneigenaren de genoemde gastvrijheid heel erg waarderen was in Noordwijk al bekend. Recentelijk nog verzochten de strandexploitanten de politiek om daar voor op heel het strand meer ruimte te scheppen in de nieuwe APV. Omdat zij de die extra service jaarrond aan de gasten wilde bieden. Die smeekbede vond toen geen gehoor. Tijdens het zomerseizoen vanaf 1 juni t/m 31 augustus bleef het niet toegestaan honden te laten lopen of te laten verblijven op het strand voor de beide boulevards. Vanaf 1 september t/m 31 mei mag wel over het gehele strand met honden worden gewandeld waarbij de honden ook los mogen lopen. Daarbij geld wel de plicht om de uitwerpselen direct op te ruimen.