Wethouder Bakker en na hem architect Diederik van Egmond geven uitleg over de toekomstige woonwijk Duineveld. | Foto: WS
Wethouder Bakker en na hem architect Diederik van Egmond geven uitleg over de toekomstige woonwijk Duineveld. | Foto: WS Foto: Cor de Mooy

Nieuwe woonwijk zonder sociale woningen

n Heijmans presenteert wijk Duineveld

middengebied n De bouwplannen van Heijmans in het middengebied houdt Noordwijk al vele jaren bezig. Protesten van omwonenden resulteerden aanvankelijk in vertraging. De bouw van het zwembad liep gevaar. In politieke kringen ontstond angst en vroeg men zich af hoe dit moest aflopen.

Toch kwam er geheel onverwacht een compromis met omwonenden. En daardoor kon het zwembad wel worden gerealiseerd. Hoe dit precies werd bereikt en wat de gemeente hiervoor als tegenprestatie leverde veel speculaties op maar werd nooit openbaar.

Er was de overeenkomst, de plannen werden vergund en daardoor moet Heijmans de grond dit jaar afnemen en zal dus de 33 miljoen euro aan Noordwijk over moeten maken. Een belangrijke transactie waar in Noordwijk al jaren naar wordt uitgekeken.
Als gevolg van de verplichte grondafname komt Heijmans nu definitief tot zaken en presenteert deze week aan de Noordwijkers en de politieke vertegenwoordiger de lang verwachtte herziene bouwplannenplannen.

Uit het verleden lagen er dus al definitieve plannen waar de onherroepelijke vergunning voor werd afgegeven. Maar de economische crisis liet in de bouwwereld ernstige littekens na. Die het voor ontwikkelaars heel moeilijk maakte om winstgevend te bouwen. Maar in de eerder afgesloten overeenkomst was wel degelijk overal rekening mee gehouden. Dus werd ook een mogelijkheid opgenomen om zo nodig een alternatief bouwplan te ontwikkelen. Al in 2016 liet Heijmans aan de gemeente Noordwijk officieel weten gebruik te willen maken van dit recht tot herontwikkeling. In uitvoerig overleg met de gemeente werd bekeken wat hierbij de mogelijkheden waren.


Duineveld

Dat heeft geresulteerd in de opzet van een totaal nieuwe wijk op het terrein van het voormalig zwembad. Deze week presenteert Heijmans het plan Duineveld, het alternatief dus voor het bestaande plan Bloemenzee. Bij het nieuwe plan is het ondergronds parkeren geschrapt, is de bebouwing bepaald minder massaal, is de uitvoering landelijker en groener en is de Noordwijkse stijl uitgangspunt. In 2018 is de start van de bouwontwikkeling van maximaal 120 woningen in het hogere marktsegment.

Wethouder Bakker meldt ons hierover: 'Helaas kan hier niet de norm van 30% sociaal worden geëist. Omdat dit in de onderhandelingen nooit als voorwaarden is gesteld. Mogelijk komt er wel een verzoek om nu een financiële bijdrage te leveren aan het sociaal woningprogramma in Noordwijk'. Maar of zo'n verzoek door Heijmans daadwerkelijk zal worden gehonoreerd lijkt niet waarschijnlijk.