Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Ja, ik wil!

De afgelopen 10 jaar heb ik deze uitspraak veelvuldig gehoord. Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) heb ik heel wat huwelijken gesloten. Na mijn werk als leerkracht, is deze bijzondere baan een cadeautje. Wat is het leuk om zoveel verschillende mensen te ontmoeten, te leren kennen en om ze een onvergetelijke dag te bezorgen.

Babs word je niet zomaar. Er gaat een uitgebreide procedure aan vooraf. Allereerst een sollicitatiebrief, daarna afwachten of je uitgenodigd wordt voor een gesprek en als je die ronde door bent, moet je een proefhuwelijk sluiten. Diverse mensen beoordelen je en als je wordt goedgekeurd, word je beëdigd door de rechtbank en benoemd door het College van Burgemeester en Wethouders. Voordat je echt in het diepe gegooid wordt, ga je bij je a.s. collega's meelopen. Pas daarna kan het echte werk beginnen!

Wat heb ik bijzondere huwelijken mogen sluiten. Jonge en oude stellen, homo's en lesbiennes, allochtonen en autochtonen, buitenlandse huwelijken in het Engels, Duits en Frans. Maar ook op bijzondere locaties. Noordwijk heeft heel veel plekken buiten de oude en nieuwe raadzaal om. Hotels, strandpaviljoens, een theater. Daarom kiezen veel a.s. bruidsparen van buiten Noordwijk ons mooie dorp uit om er te gaan trouwen.
Bij de intakegesprekken de je met het bruidspaar hebt, komen vragen op als: hoe was het huwelijksaanzoek en waarom hebben ze juist die getuigen hebben uitgekozen en wat is het verband met de huwelijkslocatie in Noordwijk.

Sommige huwelijken springen er uit: een stel van 67 en 68 jaar gaat trouwen precies 50 jaar nadat ze als vriend en vriendinnetje elkaar uit het oog verloren zijn en ze via Schoolbank elkaar weer gevonden hebben. Wat te denken van een huwelijk waar maar liefst 5 generaties bij betrokken zijn. De moeder van de bruid 95, het bruidspaar zelf 74 en 72, hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Een bruidspaar uit de Achterhoek dat op strand trouwt en als ze dan de ringen in de branding uitwisselen, hun opa die getuige is, verzucht:" Dit is nu de allereerste keer dat ik de zee zie". En wat blijft het ook leuk om oud-leerlingen te mogen trouwen, als achtste-groeper en beginnende puber een jaar lang in de klas te hebben gehad en nu op haar of zijn trouwdag te mogen begeleiden. Natuurlijk maak je ook emotionele dingen mee, een huwelijk dat vervroegd wordt zodat de moeder van de bruid met de wensambulance er op het strand bij kon zijn.

Kortom een erebaan!

Louky Crama