De 81-jarige Hennie Krijger en haar gymleerlingen beleven veel plezier aan het sporten. | Foto: Joke van der Zanden
De 81-jarige Hennie Krijger en haar gymleerlingen beleven veel plezier aan het sporten. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Vitale Henny Krijger geeft nog steeds gymles

gymjuf n Noordwijk is European City of Sport 2017. Een goede reden om dit jaar bijzondere sportfiguren in het zonnetje te zetten. Dit keer een vitale dame van 81 jaar die wekelijks nog gymles geeft aan huisvrouwen, aan ouderen in Zorgcentrum Jeroen en daarnaast veel vrijwilligerswerk verricht.

Door Joke van der Zanden

In een gezellige woning in de Eendracht word ik gastvrij ontvangen door de 81-jarige Henny Krijger, die er echt niet uit ziet als een 81-jarige. Het is er net de zoete inval. De hele dag door komen vrienden en bekenden langs om even een praatje te maken. Deze gezellige Rotterdamse kwam in 1961 in Noordwijk wonen waar haar man, Leen Krijger, bij de politie werkte. Ze kregen 4 kinderen die regelmatig op bezoek komen.

"In 1963 werd ik lid van een gymclubje geleid door politieman Arie de Vries, opgevolgd door Ton Siebers, later werd dat Piet Vink. Toen hingen we nog aan de ringen en speelden een partijtje volleybal. Als de gymleraar ziek was viel ik in. Toen Piet Vink stopte vroegen de dames of ik het definitief wilde overnemen. Ik denk dat ik nu zo'n 25 jaar les geef. We hangen niet meer aan de ringen maar trainen al onze spieren op muziek, met grondoefeningen, elastieken en gewichtjes. Zo'n tas met gewichtjes is voor mij veel te zwaar. Iedereen heeft z'n eigen gewichtjes mee naar huis gekregen en 1x per maand moeten ze die meebrengen. Zelf heb ik toen ik jonger was deelgenomen aan jazzballet, Pilatus, Callanetics, Zumba etc. Ik ben nog steeds redelijk gezond.

We hebben een heel gezellig clubje met de naam "Slank & Fit' van zo'n 20 dames. We houden het heel simpel. Ik geef gratis les en de huur van de gymzaal wordt gezamenlijk betaald. Soms hou ik nog wat geld over om een zieke een bloemetje te brengen. Op mijn naaimachine maak ik zelf de contributiekaarten. Zonder draad laat ik de naald gaatjes prikken om 12 maanden contributie af te kunnen scheuren. Er wordt contant betaald en de afgescheurde maand is het betaalbewijs. Met de hand schrijf ik de namen en maanden op de kaarten. De contributie is € 8 per maand.

Op donderdagmorgen geef ik als vrijwilligster in Zorgcentrum Jeroen een half uurtje gymles zittend op een stoel. Daar doen ook zo'n 20 mannen en vrouwen aan mee. Sommigen zijn al boven de 90. Je staat er versteld van hoeveel oefeningen je zittend op een stoel kunt doen. Soms doen we zelfs een dansje.

Eens in de 2 weken haal ik met nog een aantal vrijwilligers op zondagmorgen mensen die in een rolstoel zitten thuis op om bij de Bavo in Noordwijkerhout in de Waterjuffer naar de kerk te gaan. Ik ben coördinator en zorg dat iedereen op tijd in de kerk is. Bij de Buurtkerk in Noordwijk ben ik contactpersoon om het vervoer te regelen voor mensen die daar hulp nodig hebben om naar de kerk te gaan.

Zo nu en dan rijd ik met mijn buurman naar zijn 101-jarige moeder in Nieuw-Vennep. Dan hoeft hij niet altijd met het openbaar vervoer. Mijn zus woont in Rhoon in een zorgcentrum. Daar rijd ik met een vriendin maandelijks naar toe. We rijden om de beurt. Verder heb ik nog een Reiki-groep die eens in de vier weken bij elkaar komt en ook een eetclub met vier personen die ook eens in de vier plaatsvindt.

Ik zou het leuk vinden als we hier in de Eendracht zo nu en dan in het Atrium ook iets leuks met elkaar kunnen doen. Met kerst heeft één van de bewoonsters haar orgel in het Atrium gezet en hebben we zittend tussen de kerstbomen 18 kerstliedjes gezongen. Er is ook warme chocolademelk en Glühwein gedronken, heel sfeervol. Het Atrium is in de winter erg koud als iemand nog een paar oude terrasverwarmers heeft staan houden we ons aanbevolen", ik verveel me geen moment en doe alles met veel plezier lacht Henny.


Pindaslingers maken in Natuurcentrum

natuur n Op zaterdag 28 januari van 14.00 tot 16.00 uur houdt de Vereniging- voor Natuur en Vogelbescherming Noordwijk een Jeugd-inloopmiddag.

In het natuurcentrum is veel te doen voor kinderen. Er zijn prachtige landschapskasten die veel vertellen over de natuur rondom Noordwijk. Ook kunnen er diverse natuurspellen gedaan worden.


Deze middag gaan de kinderen aan de slag met wintervogelvoer, pindaslingers, vetbollen enz. Daarnaast is er informatie over de Jeugdnatuurclub en de diverse excursies die wij de scholen kunnen aanbieden. Deze activiteiten vinden plaatszowel binnen in het natuurcentrum als buiten in het bos, duin of op het strand.


Jan Verwey Natuurcentrum, Zilverschoon 20.

In het Natuurcentrum gaan de kinderen zaterdag pindaslingers maken. | Foto: PR