Met voor zich dochter Liv kijkt wethouder Denis Salman hoeveel zijn afval opbrengt. | Foto: Joke van der Zanden
Met voor zich dochter Liv kijkt wethouder Denis Salman hoeveel zijn afval opbrengt. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Afval Loont in Noordwijk

inleverpunt n Zaterdagmorgen 21 januari om 10.00 uur opende wethouder Dennis Salman, onder grote belangstelling, als eerste klant het 'Afval Loont' inleverpunt in de oude gymzaal aan de Stakman Bossestraat.

Door Joke van der Zanden

Wethouder Dennis Salman mocht zaterdag als eerste klant zijn 4 zakken afval op de weegschaal zetten. Na enige uren bezig geweest te zijn om zijn schuur op te ruimen stond hij vol verwachting naar het scherm te kijken waarop het bedrag wordt getoond dat je voor je afval krijgt. Hij had zijn dochtertje meegenomen want daar doe je het tenslotte voor, onze kinderen hebben recht op een schone wereld. Hij kreeg € 0,38 op zijn spaarkaart. Dat wordt dus toch een krantenwijk erbij nemen. Gemiddeld levert het voor een huishouden 35 tot 40 euro per jaar op. Je mag ook het afval van je buurman of buurvrouw meenemen. Dat zullen ze best waarderen.

"In Noordwijk krijg je geld voor gescheiden afval. In Lisse moet je voor afval betalen. Op deze manier willen we de Noordwijkers ervan bewust maken dat afval scheiden heel belangrijk is. Het gaat om oud papier, textiel, kleine elektrisch apparaten, plastic, frituurvet etc. In de oceaan drijft een plastic soep van 30.000 m². Dat moeten we niet willen. In Noordwijk scheiden we nu 52% van onze afval en dat willen we ophogen tot minimaal 75%. Je hebt iedere dag afval. Even opsparen en wegbrengen. Als er € 10 op je spaarpas staat kun je het uit laten betalen, storten op de rekening van een goed doel of van een vereniging. Het 'Servicepunt Werk' zet hier hun mensen voor in. Via een tip van Ganzewinkel kwam ik terecht bij Jørgen van Rijn van 'Afval Loont' en nu openen we het 65e filiaal", aldus een enthousiaste Dennis Salman.

'Afval Loont' is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.


Nieuwe rubriek: Onderwijs in beeld

scholing n Geen mens kan overleven zonder vormen van scholing. Vanaf onze geboorte zijn we ingesteld op leren. En steeds vaker wordt dat in onze ingewikkelde samenleving 'een leven lang leren'.

Hoe dat werkt, waar je leert en vooral hoe ons onderwijssysteem en onze scholen daarop ingericht zijn, wordt maandelijks het onderwerp in de nieuwe rubriek van Aad van Duijn, onderwijsspecialist, over onderwijs en scholing.
In een gebied van ongeveer honderdduizend huishoudens schrijft hij over zaken die het onderwijs, de keuzes daarbij en het scholingsbeleid in het algemeen, aangaan. Aad van Duijn werkte bijna veertig jaar in het onderwijs, waarvan achtentwintig jaar in leidinggevende functies in het voorgezet onderwijs of het MBO.

Behalve als schooldirecteur was hij betrokken bij de samenwerking tussen de scholen van voortgezet onderwijs in de regio Duin- en Bollenstreek, coördinator van het contact beroepsonderwijs bedrijfsleven in de noordelijke Bollenstreek en de Leidse Regio (KBOR) en lid van de door de minister ingestelde stuurgroepen 'Top Techniek', waar vmbo, mbo en hbo in samenwerkten.

Onderwijs en scholing gaan over gedrag, zorg, begeleiding, persoonlijke groei en vooral over het overbrengen van kennis en vaardigheden. In het 'hoe' daarvan maken scholen keuzes. Welke die keuzes zijn, de achtergronden daarbij en vooral hoe dat uitpakt, komt maandelijks aan de orde. Maar ook de mens in het onderwijs is van groot belang. Vandaar dat er soms ingezoomd wordt op de persoon in het onderwijs.

Hebt u suggesties, dan zijn deze welkom. Aad van Duijn is direct bereikbaar via het mailadres: info@dmc-katwijk.nl

Afbeelding