Het is de bedoeling om de komende vijf jaar per jaar 1000 damherten te schieten. | Foto: Mark Kras
Het is de bedoeling om de komende vijf jaar per jaar 1000 damherten te schieten. | Foto: Mark Kras Foto: Cor de Mooy

Faunabeheer in de Noordwijkse duinen

herten n Het duingebied voor de Nederlandse kust, waaronder Boswachterij Noordwijk, is werelds mooiste duingebied en dat ligt bij ons vlak om de hoek. Er komen jaarlijks ruim een miljoen bezoekers en Staatsbosbeheer doet er alles aan om de duingebieden in optimale staat te houden.

Door Joke van der Zanden

"In 1950 is er in Nederland een aantal damherten ontsnapt en in de duinen terecht gekomen. Toen vonden we het een mooie aanwinst voor de duinen. Jaarlijks nam de groep damherten met een derde toe. Bij de laatste telling in 2016 liepen er 4859 damherten en 446 reeën. Reeën zijn schuw en houden van een rustig leventje in bossen met veel ondergroei en open plekken. De bokken hebben een gewei met 6 takken en van achteren een witte plek zonder staart. De geiten hebben geen gewei en van achteren een witte plek met staart. De reebok zet met reuksporen zijn territorium af.
De dam- of edelherten zijn minder schuw en trekken het hele land door. Ze zijn wat lichter bruin, hebben een witte buik en zowel de bok als de geit hebben een staart. De geiten en jongen blijven bij elkaar en de bokken zwerven er omheen. De jonge bokken gaan het eerst op pad en kunnen per nacht wel 30 km lopen.

Voedsel

Door overbevolking van de damherten ontstaat er een voedseltekort in de duinen. De reeën zijn kieskeurig en eten het liefst de jonge knoppen die aan de struiken komen en orchideeën. De damherten zijn de reeën dikwijls al voor geweest want die zijn minder kieskeurig en eten gras, struiken etc. kaal. Ze kunnen wel met minder voedsel toe. De natuur heeft hier ook erg onder te lijden. Er komen minder vlinders en insecten. Staatbosbeheer heeft besloten de damhertenstand stevig uit te dunnen. Het is de bedoeling om de komende vijf jaar per jaar 1000 damherten te schieten.

Verkeersveiligheid

De dieren bedreigen de landbouw omdat ze alles vertrappen, ze verarmen de natuur en veroorzaken aanrijdingen op wegen. Een bok weegt als snel 100kg. Als je daar een aanrijding mee krijgt heb je een aardige deuk. Het beste is de politie te bellen. Die schakelt dan overige hulpdiensten in die zorgen voor het gewonde damhert of gaan hem zoeken als het dier gewond is gevlucht. Ook kan de politie een verklaring voor de verzekering afgeven dat er een aanrijding met een damhert heeft plaatsgevonden.

Faunabeheer

Faunabeheer bestaat uit een groep mensen die volgens alle geldende regels damherten af mogen schieten. Ik hoef gelukkig niet zelf de herten af te schieten," vertelt boswachter Mark Kras.