Ton Schild toont het door Daniël Tavenier geschilderde ‘paviljoen’ , wat de basis kan zijn voor ‘Theater aan Zee’. | Foto: WS
Ton Schild toont het door Daniël Tavenier geschilderde ‘paviljoen’ , wat de basis kan zijn voor ‘Theater aan Zee’. | Foto: WS Foto: Cor de Mooy

Ton Schild komt met plan Theater aan Zee

theater n Bij diverse bijeenkomsten over de toekomst van Noordwijk was het aanbrengen van meer voorzieningen op K.W. Boulevard een belangrijk onderwerp. Bewoners werden uitgedaagd om creatief mee te doen.

De leus van de coalitie is: Denk mee,doe meer'. En er kwamen dan ook veel ideeën maar daarnaast wensen en verlangens. Evenementenorganisatoren merkten op dat de K.W Boulevard in zijn geheel wel is waar een centrale plek is maar dat er naast de Oranje Promenade nauwelijks een speciale ontmoetingsplaats is.

Theater aan Zee

Gevraagd werd o.a. naar een centrale plek van waaruit culturele evenementen kunnen worden georganiseerd. In de publicaties omschreven als 'Theater aan Zee'. Van alle ingediende ideeën werd snel een plan van uitvoer geproduceerd.
Er werd hierin allereerst gezocht naar de zogenaamde 'vluggertjes' door het college 'quick wins' genoemd. Het resultaat was een tweetal stilistische banken, watertappunten, gastvrouwen die informatie verstrekten, het periodiek plaatsen van verkoopcontainers en een 'Vindboom'. Plus het opknappen van de strandopritten. Dit alles is door het college snel uitgevoerd. Het 'theater aan zee is echter op de lange baan geschoven.


Kansen

Maar er was een man die kansen zag in de uitdaging 'Denk mee, doe meer'. Ton Schild, als nazaat van Willem Van Konijnenburg inmiddels een bekende Noordwijker en zeer actief bij de viering 150 jaar badplaats, nam de handschoen op. Ton ging aan het schetsen en kwam uiteindelijk tot een ontwerp van een evenementenpaviljoen. Aanvankelijk werd zijn initiatief door wethouder Bakker positief ontvangen. Maar tot teleurstelling van Schild liet zijn ambtenaar korte tijd later al weten dat dit allemaal niet paste in het beleid.


Waardering

Schild was even teleurgesteld. Maar bleef echter niet bij de pakken neer zitten. Hij bracht zijn ideeën voorzichtig naar voren bij diverse partijen. Hij ondervond o.a. bij ondernemers en de VVD-fractie veel waardering voor het initiatief en de bijbehorende ontwerpen. Inmiddels zijn meer politici door Schild op de hoogte gebracht. Wat tot zijn vreugde uitmondde in uitnodigingen om deze week zijn ideeën bij de fracties te komen uitleggen.


Ton Schild liet ons de ontwerpen al zien. Duurzaamheid en spaarzaam onderhoudt heeft hij als uitgangspunt genomen bij de materiaal keuze. Praktische aanpassingen,zoals bijvoorbeeld een extra bühne of Catwalk, kunnen eenvoudig worden aangebracht.


Goede wil, politieke steun, een gepaste financiering en natuurlijk vergunningen zijn nu nodig om dit initiatief te laten slagen.