Rijpstra: 'De vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om alles maar te vinden en te zeggen'. | Foto: Wim Siemerink
Rijpstra: 'De vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om alles maar te vinden en te zeggen'. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Nieuwjaarsreceptie gemeente trekt veel belangstelling

nieuwjaarsrede n Burgemeester Rijpstra bracht vorige week woensdag zijn visie in een zeer doordachte nieuwjaarsrede. Van begin tot het eind wist hij de toehoorders te boeien met als hoofdgerecht de ernstige zaken, op de juiste smaak gebracht met een smaakvol sausje humor.

Hij ging daarbij o.a. in op de uitspraken een dag eerder van collega Goedhart van Noordwijkerhout. Rijpstra vroeg aandacht voor een artikel op Binnenlands Bestuur waarin stond dat gemeentelijke herindeling geen enkele invloed heeft op de overheidsfinanciƫn of de gemeentelijke efficiency. Hij hield de toehoorders nadrukkelijk voor dat de beide gemeenteraden al eerder hebben ingestemd met een onderzoek naar de diverse vormen van samenwerking tussen Noordwijkerhout en Noordwijk. Waarbij hij het besluiten tot een fusie kennelijk niet onmogelijk achtte. Want aan collega Goedhart stelde hij de vraag, over wie er dan eerste burger moet worden, verwijzend naar een liedje van Claudia de Brey: 'Als ik moet huilen, droog jij mijn tranen dan'.


Fatsoen

Over het openlijk uiten van meningen was de Burgervader uitgesproken: 'de vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om alles maar te vinden en te zeggen. Er is ook nog een ongeschreven regel, die van het fatsoen'. Hij benadrukte dat men mensen altijd in hun waarde moet laten en dat communiceren altijd moet.

Rijpstra somde nog eens de kenmerken van Noordwijk op: Energieke Samenleving, Geweldige Sportmogelijkheden, Sfeervolle sportcentra, Aantrekkelijke leefomgeving, Rijke natuur, mooi landschap en vitale Greenport, Uitstekende bereikbaarheid plus Veelzijdige economie en toerisme. Hij voegde er ook aan toe: 'We hebben in Noordwijk te maken met complexe vraagstukken, zeker op het gebied van ruimte, verkeer en duurzaamheid. En vergeet ook niet het sociale domein.'


Onzin

Tot slot ging de burgemeester nog even fel in tegen de in het Leidsch Dagblad gepubliceerde artikel: 'De teloorgang van een toeristenplaats' geeft geen juist beeld. Het jaar 2017 gaat Noordwijk veel brengen: plan Hotels van Oranje; Gat van Palace; terrein voorheen Bloemenzee; SJC; Offem-Zuid; parkeeraanpak; herinrichting Parallelboulevard; herinrichting Kerkstraat en Kloosterplein. Maar teloorgang: onzin! En met de borst enigszins vooruit was de slotzin: 'we zijn niet voor niets European City of Sport geworden'.

De belangstelling vanuit de burgerij was dit jaar bijzonder groot te noemen. Na omzwervingen door het dorp was 'de nieuwjaarsreceptie' weer terug op de vertrouwde plek, de raadzaal van het gemeentehuis. Vertegenwoordigers vanuit de lokale samenleving maakten van deze gelegenheid gebruik om nieuwjaarswensen uit te wisselen. En misschien niet minder belangrijk, in ongedwongen sfeer nog even te netwerken. In zijn algemeenheid was er veel waardering voor de rede van Rijpstra. Waarbij de fusie met Noordwijkerhout toch veel aandacht getrokken had. Voor- en tegenstanders bleken hierdoor niet van gedachten veranderd.
De toekomst van Noordwijk en de keuzes die gemaakt moeten worden werden natuurlijk ook besproken. Waarbij het vooral ging om de keuzes en de zogenaamde 7 sterren. 'Zeven is ambitieus maar echt teveel van het goede', was een mening. Waarbij gewezen werd naar de keus van Noordwijk Marketing om een viertal speerpunten te kiezen.
Verder bleken toch nog steeds sociale woningbouw, parkeeroplossingen en vooral de bereikbaarheid voor veel mensen de onderwerpen van gesprek. Waaraan volgens een aantal met prioriteit moet worden gewerkt zodat er na tweeƫnhalf jaar coalitie nu in 2017 duidelijk zichtbare resultaten moeten komen.


Aangename sfeer

Burgemeester Rijpstra zei ons persoonlijk heel gelukkig te zijn met de terugkeer van de bijeenkomst in het gemeentehuis. Hij sprak van een grote belangstelling. Hij kreeg veel complimenten over de inhoud zijn speech.