Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Wie ben ik?

In de zomervakantie, op de camping of waar dan ook, maar zeker ook in de decembermaand, worden de bordspelletjes weer uit de kast getrokken. Favoriet bij ons thuis op dit moment is het spelletje "wie ben ik", waarbij de tegenstander aan de hand van vragen probeert te achterhalen wie de te raden persoon is. Met kleine kinderen een ontzettend leuk spelletje. Dan komt het aan op elimineren en dat is voor een meisje van zeven best een pittige opgave.

Als de volwassenen het spel spelen, komen er opeens andere vragen naar voren. Dat begint meteen al bij de vraag: "is het een man of een vrouw?". De tegenpartij gaat helemaal los en start een pittige discussie. "Is de persoon blond ? Voor of na het bezoek aan de kapper?" Natuurlijk flauw, maar als iedereen een wijntje heeft gedronken, is het humorvol, op dat moment dan.

Ik kwam op dit onderwerp naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf over Connie van Breukhoven oftewel Vanessa of hoe ze ook moge heten tegenwoordig. Bij het zien van de foto dacht ik meteen "oh wat is die mislukt na de verbouwing". Zo onnatuurlijk met de opgespoten lippen, wangen etc. Maar, smaken verschillen. Vorige week lag ik geveld met griep op bed. Dan stel je als mens weinig voor. Gelukkig brengt de tv een beetje reuring in de troosteloosheid van het moment. Ik kwam als zappend terecht in het 5 uur-programma van Max op NPO 1. Liesbeth List vierde haar 75e verjaardag en vele gasten kwamen haar feliciteren. Ik miste alle mimiek op het gezicht van de gelauwerde zangeres. Eén van de gasten was Annemarie Oster. Dat vond ik altijd een prachtige vrouw. Zij leek overduidelijk ook een bezoekje aan een kliniek te hebben gebracht.

Op zich is daar niets mis mee. Toen ik een aantal weken geleden in de krant las dat ooglid correctie per januari 2017 vanuit het basispakket wordt vergoed, dacht ik meteen: ik sta vooraan in de rij om dat uit te laten voeren. Geen vermoeide oogopslag of wallen onder de ogen meer. Geweldig! Inmiddels heb ik begrepen dat het vanaf 2017 alleen maar wordt vergoed voor heel ernstige gevallen en niet voor de uiterlijke schoonheid. Dat is goed nieuws voor die gevallen waarvoor de vergoeding wel geldt, maar dan wel weer heel erg jammer voor mij en vele anderen. En van vooraan in de rij, schuif ik langzaam naar achteren.
Laat maar. Schoonheid zit van binnen.

Ina Verblaauw