Veel meer auto’s parkeren op eigen oprit  zien onderzoekers als een  van de snelle oplossingen. | Foto: WS
Veel meer auto’s parkeren op eigen oprit zien onderzoekers als een van de snelle oplossingen. | Foto: WS Foto: Cor de Mooy

Omgevingsdienst West Holland blijkt meer te kosten dan verwacht

raad n Donderdag werd de Noordwijkse politiek getrakteerd op een drietal presentaties. Waarvan parkeren de meeste stof leek te doen opwaaien.

Een presentatieavond bestaat slechts uit het informeren van de politiek. Dit betekent dat een politieke discussie achterwege blijft. Er mogen wel vragen gesteld worden maar slechts met het doel om verduidelijking te verschaffen en bepaald niet om kritiek uit te oefenen op de verantwoordelijk wethouder of politieke standpunten te ventileren. Belanghebbenden kunnen desgewenst in de kring van vragenstellers plaats nemen.


ODWH

De eerste presentatie betrof de Omgevings Dienst West Holland. De organisatie die op tal van thema's actief is. Ze werkt op basis van een gemeenschappelijke regeling voor de gemeenten Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen en Zoeterwoude en de provincie. Daarnaast voert men de regionale milieutaken uit voor de regio Holland Rijnland. Plus de vergunningsverlenings-, toezichts-, handhavings- en adviestaken. Reden van deze presentatie vindt zijn oorzaak in een financieel negatief meerjarenperspectief, wat kan oplopen tot 7 ton. De raad zou daarvan zijn geschrokken en nu werd de juiste informatie gedeeld om te kunnen beslissen tot verhogen van budgetten. Want de ODWH blijkt niet in staat financiële vraagstukken op te lossen binnen de huidige kaders. Daarom moet het beleid van de deelnemende gemeenten gewijzigd worden en dus het budget verhoogt omdat de ODWH zelf vast stelt dat ze veel goede zaken goed uitvoeren. Aanpassen alleen lijkt niet voldoende maar een politieke discussie over de toekomst van de ODWH is hard nodig.

Opnieuw werden de plannen voor de eerste fase woningbouw in Offem Zuid nadrukkelijk gepresenteerd. Met opnieuw de verwijzing naar 'de Nieuwe Voorstraat' als pareltje in de ontwerptekeningen. Waar langs in het oog springende herenhuizen de sfeer van de oude dorpskern en met name de bestaande Voorstraat moeten kopiëren. In de zogenaamde landgoed zone komen de vrijstaande woningen en de 2-onder-1-kap. De sociale huurwoningen en de sociale appartementen komen aan de verlengde Beeklaan.


Parkeren

Over parkeren in Noordwijk aan zee is en blijft veel te doen. Een duur en intensief parkeeronderzoek was volgens verantwoordelijk wethouder Salman noodzaak. Wat informatie moest opleveren over de diverse knelpunten die de laatste periode zijn ontstaan. Er werden drie hoofdcategorieën parkeervoorzieningen benoemd: straatparkeerplaatsen, parkeerterreinen en parkeergarages. Gereguleerd parkeren is nu de manier waarmee o.a door parkeertarieven wordt gestuurd. Doordat bewoners en bedrijven vergunningen kunnen aanschaffen ontstaat er een meer rechtvaardige verdeling van het beschikbare aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte.
Het doen verdwijnen van veel bestaande parkeerplekken dwingt nu al tot een prioriteitenlijstje met het aantal wat gecompenseerd moet worden. Bovendien blijkt uit het onderzoek nog eens duidelijk dat de parkeerdruk in het Oude Zeedorp onacceptabel hoog is. Er is daar gebrek aan 90 parkeerplekken voor bewoners en bezoekers.


Nieuwe supermarkt

Met de komst van de nieuwe supermarkt komt Noordwijk aan zee straks helemaal in de knel. Tijdens de bouw zijn er niet minder dan 180 parkeerplaatsen te kort. Na de bouw en de realisatie van de parkeerkelder altijd nog 100. De onderzoeker zegt dat nu stil blijven zitten geen optie is. Maar ziet nauwelijks goede mogelijkheden om de problemen adequaat aan te pakken. Slechts het optimaliseren van bestaande plekken en bewoners verzoeken auto's op hun eigen opritten te plaatsen wordt als mogelijkheid gezien. De onderzoeker ziet in de toekomst iets in het omarmen van de omgevingsvisie. Maar direct extra parkeerplaatsen aanleggen behoort, volgens het rapport, niet tot de reële mogelijkheden.