Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

De Rijdende Rechter

U kijkt, net als ik, vast weleens naar het televisieprogramma 'De Rijdende Rechter'. In dit programma hebben partijen zich vooraf bij een uitspraak neergelegd die in de vorm van een bindend advies en dus niet in een vonnis wordt gegeven.

Sinds enige tijd is er een nieuwe rijdende rechter actief en is de overbekende mr. Frank Visser verhuisd van NPO 1 naar de concurrent SBS 6. Ik moet zeggen dat de nieuwe (mr. John Reid) het op zich goed doet, maar het duurt mij allemaal te lang zo'n uitzending.

Ik wil natuurlijk wel weten waar het over gaat en wat de eisen zijn maar daarna hoor ik het liefste snel de uitspraak want daar gaat het uiteindelijk om.

Ik snap wel dat het ook moet gaan om een beetje theater van bekvechtende buren en vrienden en familie die zich er ook mee bemoeien, want dat is nu eenmaal mooie televisie, althans dat zal de achterliggende gedachte zijn. Hoe meer emoties hoe beter!
Maar wat mij steeds opvalt is dat als uiteindelijk een uitspraak wordt gedaan en één van beiden gelijk of ongelijk krijgt dat de ruzie tussen de buren daarmee bijna nooit is opgelost. Sommige slechte verliezers gaan vervolgens zelfs helemaal door het lint.
Het is dus zogenaamd leuke televisie, met gevallen waar wij ons alles bij kunnen voorstellen, maar als dat eerder leidt tot verslechtering van de relatie met de buren, dan dat deze wordt opgelost, vind ik dat een bedenkelijk neveneffect van het programma.

Ik pleit dan ook voor een nieuw programma, genaamd 'De Rijdende Mediator'. Burengeschillen zijn een van de meest vervelende geschillen die er bestaan en ik ken gevallen waarbij een van beide partijen uiteindelijk besloten heeft het huis te koop te zetten en te verhuizen om verdere escalatie en ergernissen met de buren te voorkomen.


Mediation leidt in veel gevallen tot een oplossing die voor beide partijen acceptabel is, waardoor zij elkaar weer een hand kunnen geven en als gewone buren verder in vrede naast elkaar kunnen leven. Zand erover en weer als normale buren met elkaar omgaan.
Maar de praktijk is helaas anders zo kunnen we keer op keer vaststellen, ook als de redactie van het programma na jaren weer een keer bij de partijen langsgaat om te zien hoe het er nu voorstaat.

De uitspraken van de rijdende rechter zorgen dus niet voor een oplossing van het geschil en voor normalisering van de relatie tussen de buren en dat is een gemiste kans.


Dit is mijn mening en om met mr. Reid te spreken, "zo zit het".

Hans Hinnen (BO ombudsman)
info@hanshinnen.nl