De gemeente, NWS en Huurdersbelangen hebben hebben afspraken gemaakt voor betaalbare woningen.
De gemeente, NWS en Huurdersbelangen hebben hebben afspraken gemaakt voor betaalbare woningen. Foto: Cor de Mooy

Betaalbaar wonen in Noordwijk

duurzaam n Wethouder Dennis Salman, gemeente Noordwijk, Bernard Koëter van Stichting Huurdersbelangen Noordwijk en Willem van Duijn, directeur van de Noordwijkse Woning Stichting, ondertekenden maandag 19 december de prestatieafspraken Noordwijk 2017-2020. Daarmee is voor een wat langere termijn de realisatie van betaalbare huizen in Noordwijk op papier gezet.

Daarmee zijn er echter nog geen sleutels af te geven aan de Noordwijkse woningzoekenden van betaalbare woningen. Zo'n heugelijk en vreugdevol feit laat, zoals het er nu uit ziet, nog wel eventjes op zich wachten. Starters en herstarters wachten echter met smart op zo'n eigen plekje. Heel incidenteel worden kleine projecten opgeleverd. Bouwactiviteiten zijn bijvoorbeeld waar te nemen aan de Huis ter Duinstraat, maar dat is een duurder segment. Het voormalig Eurocrossgebouw aan de van Panhuysstraat wordt inmiddels gestript om omgetoverd te worden naar huisvestingsruimte voor de doelgroep jonge starters. En ook andere kantoorgebouwen komen daar voor in aanmerking. Maar daar zijn het nog plannen. Net zoals Offem Zuid, Bronsgeest, het Rederijkerplein en de voormalige Northgosporthal. Maar er gebeurt meer want de jeugd wordt ongeduldig.

In Noordwijk werken Timothy Meaker en Wendy van Leeuwen nu aan een nieuwe realiteit. Zij willen duurzaam wonen realiseren in piepkleine huisjes. Dat is het zogenaamde Tiny-House concept. Dat gebaseerd op het minimum aan behoeften. Wat volgens de initiatiefnemers het leven eenvoudiger, goedkoper en leuker maakt. Indien de lokale politiek deze mogelijkheid, en de gelijkluidende concepten die hier en daar worden ontwikkeld en die vooral geschikt zijn voor starters, ook omarmd zou dit de mogelijkheid op snel huisvesten van jongeren in kort tijd kunnen vergroten.

Thomas Steenvoorden vraagt in zijn WSN-magazine hier aandacht voor. Hij wil een stichting in het leven roepen die op mooie plekjes dit soort huisjes plaatst en beheert en ze zo nodig verplaatst als ontwikkelingen dit noodzakelijk maken. Liefst in een natuurlijke omgeving. Hij ziet het als een aanwinst voor Noordwijk.