Behoefte aan een permanent podium of ‘theater aan Zee’ is er wel maar niet even snel realiseerbaar. | Foto: WS
Behoefte aan een permanent podium of ‘theater aan Zee’ is er wel maar niet even snel realiseerbaar. | Foto: WS Foto: Cor de Mooy

College tevreden over snelle aanpak K.W. Boulevard

boulevard n De K.W. Boulevard is een stukje Noordwijk dat iedere inwoner aan het hart gaat. Dit terwijl nog niet zolang geleden de gehele Boulevard voor heel veel geld op de schop is gegaan bleek uit de bijeenkomsten met inwoners dat men opnieuw aanpassingen zou willen zien.

Veel verschillende aanpassingen werden door de inwoners voorgesteld. Waarbij het verwijderen van de ongelukkig gekozen natuursteenbestrating door velen als prioriteit zou zijn ingebracht. Maar nu alweer vervangen zou natuurlijk veel kritiek opleveren en niet zomaar kunnen worden uitgevoerd.
Het college wilde wel snelle acties en bekeek welke van de verlangens zich hiervoor zouden lenen. Onder de term 'Quick Wins' moest de Boulevard levendiger worden gemaakt zodat inwoners, dagjesmensen, congresbezoekers en verblijfstoeristen Noordwijk als onderscheidend zouden gaan ervaren. Al op 28 april besloot de raad om voor de snelle realisatie van aanpassingen niet minder dan € 250.000 beschikbaar te stellen. Welk bedrag nodig zou zijn om de vele ideeën uit te voeren.
Deze week stuurde het college de resultaten van een evaluatie over de uitvoering aan de gemeenteraad. Waarin alle uitgevoerde ideeën aan bod kwamen.


Hostesses

Voor de inzet van 2 hostesses was € 40.000 uitgetrokken. Zij zouden als informatrices mogelijke vragen van bezoekers moeten beantwoorden. In de weekenden van 30 juli tot en met 28 augustus 2016 zijn op twee locaties op de Boulevard ter hoogte van afritten 10 en 18 hostesses aanwezig geweest. Bij gebrek aan vragende bezoekers gingen zij actief informatie verschaffen over o.a. de diverse evenementen. Een opvallende conclusie is dat het actief verstrekken van informatie aan voorbijgangers heel vaak door de strandgangers niet op prijs werd gesteld. Het college concludeert dat er slechts behoefte is aan een centraal infocentrum, waarvan bezoekers slechts gebruik maken indien men zelf beslist om geïnformeerd te worden.

Een van de meest opvallende zaken in het proces was voor velen het tijdelijk plaatsen van twee opvallende vuurrode containers. Die periodiek functioneerden als verkooppunten onder de term 'pop-up kiosken'. Het college maakt melding van veel gehoorde kritiek maar vind vooralsnog dat het idee wel een volgende kans geniet.
Tot de categorie 'Quick Wins' behoorde twee gestileerde banken. Die echter door velen niet als zodanig werden herkend en waar door velen vragend naar werd gekeken. En het college legt de gemeenteraad daarom uit: 'De golfbank is een speciaal voor Noordwijk ontworpen zitelement dat zitten, kunst en spelen combineert. Het betreft een kwalitatief hoogwaardig product zowel qua beeld als materiaalgebruik'.


Vindboom

De slordig aandoende stuifhekken die langs de strandopritten stonden, ondervonden veel kritiek en zijn inmiddels vervangen door eenvoudig palen en draad toe te passen. Nadrukkelijk wordt er aan de gemeenteraad gemeld dat er een ´vindboom´ is geplaatst. Hieraan zouden gevonden en verloren voorwerpen kunnen worden opgehangen. Bovendien zijn bij 5 opritten watertappunten aangebracht. Meetbare resultaten van deze investeringen worden in de evaluatie niet gemeld.

Nog niet

Wat nog niet realiseerbaar bleek was de fietsparkeerplaats. Bewoners, ondernemers, toeristen en organisaties zagen het verdwijnen van de fietsenchaos bij drukke toeristische dagen als een eerste belangrijke bijdrage aan een andere beleving van de huidige K.W. Boulevard. Maar hiervoor kon door het college nog steeds geen 'quick' uitvoerbare oplossing worden gevonden. Het door velen gewenste 'theater aan de kust' bleek ook al niet even vlug te realiseren. Het gaat om een permanente plek voor podiumactiviteiten in het evenementenprogramma. Nut en noodzaak hiervan wordt op verschillende manieren uitgelegd. Het college wil, dit nu nog eens opnieuw gaan bezien in een toekomstige integrale aanpak van de K.W. Boulevard.