De nieuwe supermarkt komt in een opvallend gebouw met de entree op de hoek van de Maarten Kruytstraat.
De nieuwe supermarkt komt in een opvallend gebouw met de entree op de hoek van de Maarten Kruytstraat. Foto: Cor de Mooy

Gemengde emoties bij plannen Kruytstraat

n Ongerustheid over massaliteit en parkeren

supermarkt n De informatie over de toekomstige bouwplannen aan de Maarten Kruytstraat heeft een aantal verschillende reacties tot gevolg gehad.

Voorspelbaar was de kritiek op de voorgestelde parkeeroplossingen en aan en afvoerroutes. Welke volgens de theorie voldoen aan de normen die men zou kunnen laten gelden. In de ogen van velen waaronder veel ondernemers wordt dit de oorzaak zijn van verkeersinfarcten en uiteindelijk het wegblijven van bezoekers.

In de voormalige Visserskapel aan de hoofdstraat was er alles aan gedaan om belangstellenden alle informatie te verschaffen die beschikbaar was. Tafels met grote plantekeningen en schetsontwerpen met voorlichters die alle vragen konden beantwoorden. Waaruit duidelijk werd dat er een behoorlijke bouwmassa gaat worden gerealiseerd. Een bewoonster van een naast gelegen woning stond ons ontdaan te woord: 'Een blinde muur vlak voor mijn raam en een looppad van een meter waardoor mensen direct langs mijn slaapkamerraam moeten lopen', onthulde zij na het zien van de plannen. Een ondernemer uitte nogmaals de al veel gehoorde kritiek: 'De parkeerplekken zijn alles behalve praktisch geplaatst. Het aantal zou voldoende zijn volgens mensen die er voor geleerd hebben. Maar in de praktijk zal blijken dat mensen die even iets in een versmarkt willen halen natuurlijk niet een parkeer garage ingaan. Centra waar bovengronds parkeren mogelijk is zullen voor hen aantrekkelijker blijken'.

Enthousiast

Wethouder Barnhoorn was er ook en vertelde enthousiast dat hij hoopt dat het snel gerealiseerd zal zijn. Hij wist te melden dat er 18 maanden nodig zijn om de bouw te realiseren. Hij verwacht dat er nauwelijks nog bezwaren zullen komen die de realisatie langdurig kunnen vertragen. Met name de versmarkt zag hij als een welkome aanvulling van het winkelaanbod. Want daarin zullen mogelijk een zestal Noordwijkse ondernemers worden ondergebracht die nu elders actief zijn, in minder aantrekkelijke gebieden. Barnhoorn: Dat wordt een verrijking binnen de retail in de ruimste zin van het woord'.

Projectleider Bouwman zag de verplaatsing van VOMAR als belangrijkste ontwikkeling. Omdat daarna eindelijk werk gemaakt kan worden van de herontwikkeling van het Jan Kroonsplein. De heel erg mooie videoanimatie die werd vertoond maakte duidelijk dat er visueel heel wat verandert, dat de bouwhoogte enorm lijkt en er minimale ruimte blijft voor aanvoer van de producten. Maar wat betreft het college en wethouder Bakker wordt er, na het verwerken van de kritieken en de zienswijzen, heel snel begonnen met het realiseren van de mogelijk nog iets aangepaste plannen.