Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Verantwoord medicijngebruik

Je zit op je tachtigste in de morgen achter je keukentafel met vijf potjes voor je met allerlei pilletjes er in. Je moet even uitzoeken hoe je vandaag je portie naar binnen werkt. Sommige pillen zijn te klein om op te pakken, een andere moet je op de lege maag nemen en zo zijn er wel vier momenten op de dag dat je met je pillen bezig bent. Het gaat makkelijk fout en zelf weet je eigenlijk niet waarvoor je ze slikt.

Dit is het probleem voor veel ouderen. Belangrijk is om te weten waarvoor je elk tabletje inneemt, vraag het aan de dokter die het voorschrijft , of de apotheker die de medicijnen aflevert of de doktersassistente die de medicijnen herhaalt en lees ook de bijsluiters zodat je weet op welke bijwerkingen je moet letten.

Er is een mooie doseerbox waar de hulp of familie voor een week alle medicijnen in kan doen zodat ze makkelijk in te nemen zijn. Ook is er een Bagster, een soort lang aan elkaar geregen plastic zak waar in de medicijnen per keer verpakt zijn door de apotheker en die makkelijk na elkaar zijn in te nemen.
De smartphone kan ook nog een rol krijgen om de tijd aan te geven voor het volgende portie medicijnen, de apotheker kan je helpen om je medicijnen zo makkelijk mogelijk in te nemen bv maar tweemaal per dag. Overleg ook met de arts of de apotheker of alle medicijnen nog nodig zijn. Bijvoorbeeld kunnen cholesterolverlagers boven de 75 jaar vaak gestopt worden, vraag het je arts!

De therapietrouw neemt sterk af naarmate er langer geslikt wordt tot maar een kwart van de patiënten die na zes maanden nog trouw de voorgeschreven medicijnen innemen. Een probleem tegenwoordig is ook de wisselende verpakking of wisselende vorm van dezelfde medicijnen, dat bevordert niet bepaald de therapietrouw.

Belangrijk is ook dat de specialist en de huisarts elkaars therapieën op elkaar afstemmen, bij twijfel is het goed met de huisarts of de apotheker te overleggen. Ook is het belangrijk om het gebruik van medicijnen uit de drogist of kruiden en homeopathische medicijnen voor te leggen aan de apotheker, want soms is er een interactie of een overdosering.

Een tachtigjarige is maar liefst zeven maal gevoeliger voor de bijwerking van medicijnen dan een dertigjarige en gebruikt 3,5 keer meer medicijnen dan gemiddeld.

Elke dag worden tweehonderd mensen opgenomen in een ziekenhuis wegens verkeerd gebruik van medicijnen; daarom is het bovenstaande zo belangrijk.


Dokter Ben