Afbeelding
Foto: Joke van der Zanden

Vakkennis

Er is in schoonheidsspecialisten- en therapeutenland veel veranderd. De titels schoonheidsspecialiste en therapeut zijn niet meer beschermd en iedereen kan een bordje op de deur zetten en beginnen.

Dertig jaar geleden moest je als aankomend schoonheidsspecialiste nog twee jaar naar school, tegenwoordig worden er opleidingen aangeboden van achttien dagen. En met beide opleidingen kun je lid worden van de bond voor schoonheidsspecialisten. Gisteren kreeg ik een aanbieding van een groothandel in bloedtesten, die een opleiding aanbood van twee uur, daarna was je een gecertificeerd Voedingsintolerantie Professional. Dus wat moet je als consument?


Laten we bindweefselmassage als voorbeeld nemen. Bijna een kwart eeuw geleden heeft een zeer eigenwijze en innovatieve schoonheidsspecialiste c.q. huidtherapeute genaamd Hannah Hakze, de toen al bestaande bindweefselmassage voor het lichaam, aangepast voor de gezichtshuid. Het sloeg in als een bom. Zo een intensieve gezichtsmassage was in die dagen not done. Toch ging zij verder met het doorontwikkelen van haar methode en zich verdiepen in het proces en zij eiste deze inzet ook van haar cursisten.

Vijfentwintig jaar later is iedereen wel overtuigd van de positieve invloed van bindweefselmassage en lijkt iedereen ineens bindweefselmassage aan te gaan bieden. Kan dat kwaad? Ja. Bindweefselmassage is niet iets wat je zo maar even in twee dagen leert. Het is noodzakelijk dat je diepgaande kennis hebt over hoe de huid functioneert en welke processen je aanzet in de huid met je massage. Niet goed uitgevoerd kan het óf geen resultaat hebben óf schade toebrengen aan je huid. In beide gevallen niet iets waar je als consument op zit te wachten.

Hoe herken je dan een goed opgeleide professional? Gewoon vragen. Vraag naar zijn of haar opleidingen en of hij of zij de vakkennis bijhoudt met jaarlijkse na- en bijscholingen. Vraag om uitleg hoe iets functioneert en wat de behandeling nu precies doet. Als therapeut zou je niet anders moeten willen van je cliënt.

Natuurlijk gaat er veel tijd zitten in nascholing, je vakkennis bijhouden en ieder jaar weer theorie- en praktijkexamen doen. De een vindt het noodzakelijk; de ander niet. Want voor ieder vak geldt hetzelfde: een opleiding is zo gedaan, een apparaat is zo gekocht, maar wat een goed therapeut maakt is naast jarenlange ervaring het blijven investeren in een brede vakkennis. Je bent nooit te oud om te leren!

Lida Zwarts
Stralend aan Zee Noordwijk