Huibert van der Bent toont de hertenstoofschotel . | Foto: Joke van der Zanden
Huibert van der Bent toont de hertenstoofschotel . | Foto: Joke van der Zanden Foto: Joke van der Zanden

Damhert bij Keurslager Krijn van der Bent

n Wild' bij Noordwijkers op het menu'

wild n In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven zo'n 3.000 damherten en ieder jaar worden dat er meer waardoor er voedselgebrek is ontstaan en de damherten naar voedsel gaan zoeken in de regio. Dat heeft al tot verschillende ongelukken geleid op de wegen. Als er niet wordt gereguleerd zullen veel damherten de hongerdood sterven. De populatie zal door de boswachters en jagers in vijf jaar tijd teruggebracht worden naar 800.

Door Joke van der Zanden

Het is nog even wennen voor de Noordwijkers, maar de meesten van ons kunnen nu ook 'wild' op het menu zetten. Keurslager Krijn van der Bent is erin geslaagd om damhert te verwerken tot verschillende producten die in zijn winkel in de Kerkstraat te koop zijn. Er worden hertenstoofschotels gemaakt, saucijzen, bouillon, hertenbiefstuk, sukadelapjes, schouderstooflappen etc. het is ook heel geschikt om te gourmetten. Hertenvlees is voor veel mensen een delicatesse. Vanaf november tot eind februari is het dagelijks in de winkel te koop.

Biologisch

"Biologischer vlees dan onze damherten bestaat niet," lacht Krijn. "Ze vinden hun voedsel in de vrije natuur in onze duinen. Nadat het vlees door de keurmeester van de NVWA is gekeurd komt het al snel bij ons binnen. Wij verwerken het vlees en trekken het vacuĆ¼m, waarna het 14 dagen moet besterven zodat het zachter wordt. Hertenvlees is ijzerhoudend, mager, mals maar wel iets steviger. In prijs kun je een hertenbiefstuk vergelijken met een kogelbiefstuk en dat is betaalbaar. Wie wil nu geen hertenbiefstuk met kerst op het menu?"


Klaverjassen bij vv Noordwijk

De Supportersclub VV Noordwijk organiseert op vrijdag 2 december as. de maandelijkse klaverjasavond. Er wordt zowel voor de competitie als individueel gekaart, dus iedereen is van harte welkom. Er zijn zoals altijd mooie prijzen te winnen. Ook is er na het kaarten een loterij met mooie prijzen.

Aanvang: 19.30 uur. Locatie: Kantine VV Noordwijk.