Zeilvereniging Noordwijk heeft het EK en WK catamaranzeilen naar Noordwijk weten te halen voor volgend jaar. | Foto: PR
Zeilvereniging Noordwijk heeft het EK en WK catamaranzeilen naar Noordwijk weten te halen voor volgend jaar. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

EK en WK catamarans komen naar Noordwijk

zeilevenement n In de zomer van 2017 zal Noordwijk weer een groot sportevenement binnen haar grenzen hebben. In samenwerking met de Hobie Cat-klasse associatie Nederland (HCKAN) is het gelukt om het gecombineerde Wereld- en Europees Kampioenschap catamaranzeilen in de Hobie Cat-klasse naar de Hollandse kust te halen. Naar verwachting zullen zo rond de 200 catamarans in de laatste week van juli volgend jaar met elkaar de strijd aangaan op de Noordzee.

Wie catamaranzeilen zegt, denkt bijna direct aan de Hobie Cat. Dit merk zag eind jaren '60 het licht in Californië en zorgde ervoor dat het zeilen vanaf het strand een hoge vlucht nam. Ook de Zeilvereniging Noordwijk (ZVN), die volgend jaar haar 60-jarig bestaan viert, profiteerde volop mee van deze stormachtige groei en is één van de grootste kustzeilverenigingen van het land. Vanaf het begin was Nederland een groot liefhebber van de Hobie 14 (één-mans boot) en Hobie 16 (twee mans boot). In de decennia erna groeide het arsenaal aan boottypen van dit merk gestaag. Volgend jaar zullen bijna alle typen die Hobie Cat bouwt, aan de start verschijnen.

Het evenement, dat van 20 t/m 29 juli plaatsvindt, is een Wereldkampioenschap voor de Hobie 14 en Hobie Wild Cat. Deze laatste boot is Hobie's model dat voor de Formule 18 klasse geschikt is, de meest snelle catamarans. Daarnaast zal het evenement als Europees kampioenschap gelden voor de Hobie 16, Hobie Tiger, Hobie FX One en Hobie Dragoon. Er komen daarmee zowel teams als solozeilers aan de start terwijl de Hobie Dragoon specifiek voor jeugdzeilers ontworpen is. Als van dit boottype genoeg deelnemers naar Noordwijk komen, zal het evenement zelfs promoveren naar een wereldkampioenschap.

De afgelopen jaren zijn de kampioenschappen achtereenvolgens in Spanje (Castelldefels), Italië (Gargnano) en Oostenrijk (Neusiedl) gehouden. De opkomst is bepaald niet beperkt tot Europeanen; op dit moment zijn er al deelnemers uit de VS, Canada, Brazilië, Zuid Afrika en Australië ingeschreven. Voor een deel kunnen deze zeilers een beroep doen op charterboten van de fabriek in Toulon (FRA) maar het merendeel van de zeilers zal met een eigen boot naar Nederland reizen.

Tot begin dit jaar was Nederland in de strijd met het Franse La Rochelle om de organisatie naar zich toe te trekken. Nadat deze stemming gewonnen was, is de HCKAN met Katwijk en Noordwijk in overleg gegaan over de toewijzing. Beide clubs voldoen aan de voorwaarden van het Watersportverbond om een dergelijk groot evenement te mogen organiseren. Vlak voor de zomer is de organisatie aan de ZVN toevertrouwd en sindsdien is een organisatiecomité aan de slag om zowel op als rond het water alles in goede banen te leiden.

Tijdens het evenement zal er voor beide boulevards gezeild worden op 2 wedstrijdbanen. De deelnemende boten zullen zoveel mogelijk op de locatie van de ZVN, voor Grandhotel Huis ter Duin, op het strand geplaatst worden. Naast de ca. 350 zeilers worden ook veel familieleden en kennissen in Noordwijk verwacht. Het evenement draagt zodoende bij aan de viering van Noordwijk als Europese sportplaats van het jaar.


Muzikale Kerstwandeling

kerst n De Muzikale Kerstwandeling komt in zicht. De Oude Dorpskern wordt op zondagmiddag 11 december omgetoverd tot een muzikale kern vol muziek en een feeëriek verlicht Lindenplein.

Bezoekers kunnen op 34 voornamelijk particuliere en ludieke locaties genieten van doorlopende voorstellingen. Er zal worden gemusiceerd, toneelgespeeld, gedanst en bewonderd.

Kaartverkoop

De voorverkoop van kaarten is al gestart. Kaarten zijn te koop bij boekhandel van der Meer in Noordwijk Binnen en bij Theater de Muze te Noordwijk aan Zee. De kaarten kosten € 10,- per persoon inclusief het programmaboekje en een consumptiebon ter waarde van € 2,- te besteden op het Lindenplein. Op 11 december is het vanaf 12.00 uur mogelijk kaarten te kopen in de hal van het gemeentehuis. Voor kinderen t/m 12 jaar kost de entreekaart € 5,-. Kinderkaarten kunnen alleen op de dag zelf worden gekocht in het gemeentehuis. Op vertoon van de entreekaart ontvangt iedere deelnemer het programmaboekje.

Opening

Om 12.30 uur beginnen de kerkklokken te luiden en om 13.00 uur start het openingsconcert in de RK St. Jeroenskerk. Dit concert is gratis en voor iedereen toegankelijk. Vanaf 14.00 uur start de muziek in de huizen.

Het feestelijke Lindenplein wordt de centrale plek waar het wandelend publiek de tijd kan nemen voor een culinaire onderbreking, verzorgd door de Dutch Foodtruck Association, omlijst met verrassende optredens en muziek vanuit de muziektent. Tegen 18.00 uur eindigt de muziek in de huizen.

traditie

Deze inmiddels twaalfde Muzikale Kerstwandeling kan een zeer gewaardeerde Noordwijkse traditie worden genoemd. Het succes hiervan is mede te danken heeft aan de trouwe Noordwijkse ondernemers als sponsoren die de financiële risico's helpen dekken, samen met de bereidwillige medewerking van de huizenbezitters en de vele vrijwilligers. Ook is het traditie ieder jaar een goed doel centraal te stellen. Dit jaar is gekozen voor Stichting Het Vergeten Kind.

Voor meer informatie: www.muzikalekerstwandeling.nl