Burgemeester Rijpstra zet met een besturingstoestel een paneel op zijn plaats. | Foto Joke van der Zanden
Burgemeester Rijpstra zet met een besturingstoestel een paneel op zijn plaats. | Foto Joke van der Zanden Foto: Joke van der Zanden

Bouw Galileo Reference Center gestart

officieel n Minister Melanie Schultz van Haegen - Infrastructuur en Milieu - heeft op 30 mei de papieren ondertekend die de bouw van Galileo Reference Center mogelijk moet maken. Slechts een paar maanden later, op 24 november, is de begane grond al aardig op streek en mag burgemeester Jan Rijpstra een paneel op zijn plaats zetten.

Door Joke van der Zanden

Het Galileo Reference Centre wordt gebouwd op het Noordwijkse Space Business Park. Het centrum is onderdeel van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo. Het is de bedoeling dat het centrum voor 1 juli 2017 in gebruik wordt genomen. Het gebouw is circa 1500 m², in twee bouwlagen uitgevoerd met kantoorruimte en verschillende computerruimtes. Op het dak worden de benodigde antennes geplaatst. Het wordt gebouwd aan de Zwarteweg door Van Rhijn Bouw.

Als het gebouw klaar is gaan ze daar alle datastromen afkomstig van Galileo verwerken en analyseren, hetgeen weer leidt tot allerlei mogelijkheden, toepassingen en werkzaamheden. De komst van het datacentrum levert veel werkgelegenheid op in de regio Noordwijk. Er zweven momenteel 18 Galileo-satellieten in een baan om de aarde. Het stelsel moet uiteindelijk 30 satellieten gaan tellen.

Na een aantal enthousiaste sprekers voerde burgemeester Jan Rijpstra het woord: "We hebben het geluk dat het nationale welkom voor de Esa-astronaut André Kuipers in Noordwijk plaatsvond. Hierdoor konden we nieuwe initiatieven en partners verwelkomen. Ook vandaag starten we weer met een nieuw hoofdstuk: het Galileo Reference Centre. Noordwijk heeft hiernaar uitgekeken. We zijn een triple A locatie voor de ruimtevaart. Maak ons trots en laten we gezamenlijk dit belangrijke Galileo project promoten," aldus Rijpstra.

Bij het twee verdiepingen tellende vrijstaande gebouw worden de gebruikte materialen geselecteerd op basis van toekomstig gebruik. Mede hierom is gekozen voor hout als meest gebruikt materiaal. Zowel de hoofddraagconstructie als de verdiepingsvloer en het dak zijn gemaakt van over gedimensioneerde en geprefabriceerde vurenhouten elementen. Dit heeft onder meer als voordeel dat dankzij het lage gewicht van de draagconstructie het gebouw op zand kan worden gefundeerd en dat de bouwtijd gering is. Mede dankzij hergebruik van warmte die wordt gegenereerd door de computerservers, is het gebouw 35 procent energiezuiniger dan wordt geëist in het huidige Bouwbesluit.


Sport en politiek ontmoeten elkaar

netwerkborrel n Deze week een ontmoeting van sport en politiek op het aloude SJC-sportpark aan de Lageweg. De Noordwijkse afdeling van de VVD organiseerde haar maandelijkse netwerkborrel bij de voetbalclub die aan de vooravond staat van een nieuw tijdperk.

Namens de bijna 100-jarige voetbalclub was voorzitter Herman Meijvogel de gastheer. Die de aanwezige allereerst een drankje aanbood en daarna op een amusante manier vertelde over dat wat er op dit moment speelt. Namelijk de herinrichting van het sportpark en de daarbij behorende nieuwbouw van clubaccommodatie, sporthal en kleedkamers.

Met fraaie beelden ondersteunde hij het verhaal. Hij benadrukte dat dit slechts een eerste aanzet betrof. En dat de straks aan te stellen architect de wensen van zowel club als gemeente verder gaat uitwerken. En de verantwoording krijgt voor een definitief ontwerp. De keuze om volledig over te gaan op kunstgras is echter wel definitief net zoals de keus dat het hoofdveld inclusief nieuwe tribune wordt gesitueerd aan de kant van de van Berckelweg.

Fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, Roberto ter Hark, stelde niet alleen vragen over het hoe en waarom van deze keuzes. Maar maakte tevens van de gelegenheid gebruik om zijn visie op de actuele lokale politiek nog even kenbaar te maken. Ook de aanwezige VVD-ers stelde vragen, nadrukkelijk ook over de keuzes die SJC heeft gemaakt , zoals de keus eigen jeugd eerst.

Daarna was het tijd voor de persoonlijke gesprekjes onder het genot van een drankje en een hapje. Waarbij sport en politiek natuurlijk onderwerp werden. En over het nieuwe SJC-complex nadrukkelijk werd gesproken als een mogelijke unieke eyecatcher bij de entree van Noordwijk.

De VVD en SJC brachten sport en politiek even samen. | Foto: WS