De Erfgoedcommissie wil dat dit herbouwde pand als gemeentelijk monument worden aangemerkt.
De Erfgoedcommissie wil dat dit herbouwde pand als gemeentelijk monument worden aangemerkt. Foto: Wim Siemerink

Gemeentelijke monumenten houden de gemoederen bezig

monumenten n Wethouder Fles kreeg eerder complimenten vanwege haar actie om te komen tot een gemeentelijke monumenten lijst. Er kwamen ook andere geluiden.

De erfgoedverordening en de gemeentelijke monumentenlijst zijn onderwerp van politieke discussie. In 2011 al werd door de gemeenteraad zo 'n monumentenlijst wenselijk geacht. Eerdere colleges wilden daar kennelijk de handen niet aan branden. Dat wethouder Fles dit nu heeft opgepakt, en vooral de manier waarop, oogst naast positieve ook negatieve reacties. Zowel binnen de gemeenteraad als in de samenleving is er discussie over de manier waarop dit nu gebeurt. De samenstelling van de erfgoedcommissie alsmede het opstellen van de monumentenlijst roept niet alleen vraagtekens op maar zorgen bij een aantal betrokkenen voor veel onbegrip en ergernis.

In een eerder politieke discussie gooide Louis Koppel (PvdA/GL) olie op het vuur en startte opnieuw de discussie betreffende historische panden. Hij wilde zelfs beperkingen opleggen bij het interieur. Peter van Bockhove( LSNZ) zei in een raadsvergadering al eerder niets te zien in de bemoeizucht van de gemeente betreffende private eigendommen. En al helemaal niets in de lijst van zogenaamde monumentale panden die eerder werd gepubliceerd. Want naast de mensen die het toejuichen zijn er ook pandeneigenaren die er bepaald niet gelukkig mee zijn. Hij pleitte toen al voor vrijwilligheid als uitgangspunt. Dit pleidooi in de gemeenteraad van LSNZ werd gesteund door CDA en VVD maar vond tot nu toe geen gehoor.


Briefwisseling

Deze week onverwacht hierover iets op de agenda van de raadsvergadering. Het betreft een schrijven van een eigenaar die ondubbelzinnig zijn ongenoegen over de rol van de gemeente kenbaar maakt. Gepubliceerd onder het kopje:'Niet correct opnemen en afhandelen bezwaren Voordracht Gemeentemonument'. En verder o.a.: 'Zoals besproken blijkt de Erfgoedcommissie niet in beweging te krijgen en blijven met de armen over elkaar zitten wachten tot de hele procedure inclusief vertraging is afgerond'. En ook: 'Exclusief de correspondentie vanaf heden zijn er 54 mailwisselingen, ca. 20 brieven en ca. 40 telefonische contacten geweest en allemaal zonder resultaat'.


Historie

Het gaat om een aantal panden met een historie. Die recentelijk een totale metamorfose hebben ondergaan. Waar werd gesloopt gebouwd en verbouwd. Alles geheel volgens voorschriften compleet met vergunning. De eigenaar zag zijn eigendom voorgedragen als gemeentelijk monument maar wil heel graag van de monumentenlijst af. En motiveert dit met tal van argumenten. Hij restaureerde de oude woning niet maar pleegde er nieuwbouw. Daarnaast sloopte hij andere oude gebouwen en bracht nieuwbouw terug maar wel in de bijbehorende sfeer. Hij investeerde in een tijd die bepaald niet gunstig kan worden genoemd. En zou uit idealisme hebben gehandeld. Met het doel iets moois te realiseren. Daarom stelt hij de vraag: 'Heeft de Gemeente Noordwijk er inmiddels niet iets moois voor terug ? Dit is zuur verdiend en zwaar gefinancierd vermogen om een familiehistorie en straatbeeld in stand te houden! Moet de Gemeente als een Rupsje Nooit genoeg de eigenaar ook nog eens gaan pesten met een gemeentelijke status?'


Strijdlust

In het schrijven ook een link naar het verleden. De eigenaar stelt vast dat de gemeente zelf een ander beleid voerde en over weinig historisch besef beschikte ten tijde van de sloop van gemeentelijke eigendommen. Zoals de voormalige R.K. Jongensschool en het bijzonder karakteristieke EWR gebouw aan de Losplaatsweg.
Of de getoonde strijdlust van een burger bij de politiek zal leiden tot nieuwe inzichten kan deze week duidelijk worden. En ook of er meer eigenaren de status van monument willen aanvechten. Wat mogelijk van invloed is op de beslissing van het college en de definitieve versie van de gemeentelijke monumentenlijst.