De vitale 96-jarige Engelandvaarder Eddie Jonker werd geëerd tijdens Nationale Heldendag. | Foto: Joke van der Zande
De vitale 96-jarige Engelandvaarder Eddie Jonker werd geëerd tijdens Nationale Heldendag. | Foto: Joke van der Zande

Bijzonder eerbetoon aan Engelandvaarder

zilver n Op 17 november, de Nationale Heldendag, was de vitale 96-jarige Engelandvaarder Eddie Jonker uitgenodigd in de bunker van het Engelandvaardersmuseum aan de Bosweg. Eddie is een van de initiatiefnemers van het huidige Engelandvaarders Museum.

Door Joke van der Zanden

In een klein select gezelschap, waaronder de familie van Eddie Jonker, sprak eerst bestuurslid van het museum Victor Salman, hem lovend toe. "Goed burgerschap is beloond. In juli 2013 werd de nieuwe stichting opgericht en 4 september 2015 is het museum in de stromende regen door Koning Willem Alexander geopend. Het is eigenlijk 'jouw' museum," sprak Victor Salman.

Zilveren Vuurtoren

Burgemeester Jan Rijpstra herinnert zicht Eddies woorden: "Als je bij een club hoort doe je dat zonder te zeuren. Ik ken jouw verhaal uit de jaren veertig, je was een vrijbuiter, niet begaan met politiek, want die deugde volgens jou niet, je pakte aan en zette door, niet terugkijken maar vooruit. Je woont weliswaar in Wassenaar, maar je hebt voor ons dorp veel betekend en wij willen je daarvoor bedanken met een Zilveren Vuurtoren."

Koningin Wilhelmina

Bram Mol, van de Hotels van Oranje, bood een kleine uitvoering aan van het bronzen beeld van Koningin Wilhelmina, vervaardigd door Kees Verkade, zoals zij op 4 april 1940 de in Noordwijk gelegerde troepen inspecteerde. Onthuld op 7 mei 2000 door 'De Soldaat van Oranje' Mr. Erik Hazelhoff Roelfzema. Het is gemaakt ter gelegenheid van het 15-jarige jubileum van de Hotels van Oranje en aangeboden aan de inwoners van Noordwijk. "Deze kleine uitvoeringen zijn uniek. Er staat er één in het kantoor van de burgemeester, prinses Christina heeft er één gekregen en de derde is voor u", aldus Bram Mol.

Certificaat

Anne Cor Groeneveld, voorzitter Dutch Aviation Group: "Ik was een paar jaar geleden al direct onder de indruk van Eddie Jonker. Zoals hij binnenkwam, zijn laptop inlogde en direct aan het werk ging. Een echte Engelandvaarder. De inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht is verhinderd en heeft een afgevaardigde gestuurd." Deze bood een ingelijst historisch 'Certificaat Engelandvaarders' aan.

"Ik ben erg onder de indruk van al dit eerbetoon, maar ik heb het niet alleen gedaan. Ik aanvaard deze geschenken ter nagedachtenis aan al mijn vrienden die de oorlog niet hebben overleefd. Laten zij een rolmodel zijn voor de jongeren. Actief, lef tonen en doorzetten, niet alleen in oorlogstijd. Ik dank het bestuur voor dit 'stevige' onderdak voor het Engelandvaardersmuseum", aldus Eddie.

De Zilveren Vuurtoren ging mee naar Wassenaar, het bronzen beeld van Koningin Wilhelmina en het certificaat Engelandvaarders schonk Eddie aan Victor Salman voor het Engelandvaardersmuseum.


Julius Terpstra te gast bij CDA Noordwijk

ledenvergadering n Dinsdag 29 november houdt CDA Noordwijk zijn najaarsvergadering. Na afhandeling van interne en huishoudelijke zaken is het podium voor Julius Terpstra, landelijk voorzitter van het CDJA. Vanaf dat moment is de bijeenkomst openbaar.

Julius Terpstra staat op plaats 23 van de kandidatenlijst van het CDA voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Zijn campagne is vooral gericht op het verhelpen van de barre situatie waarin vele jongeren zich bevinden. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen bleek het CDA de grootste partij onder jonge kiezers. De CDJA-voorzitter wil deze trend doorzetten.
Daarnaast gaat Terpstra natuurlijk in op actuele politieke zaken. Als inwoner en raadslid van Leiden kan hij ook meepraten over regionale aangelegenheden.
CDA Noordwijk nodigt met name Noordwijkse jongeren uit om te ervaren wat het CDA voor hen in petto heeft.
De bijeenkomst van het CDA wordt gehouden in de Vinkenhof, Achterzeeweg 1 en is vanaf 21.00 uur openbaar. Na afloop wordt onder genot van een drankje nagepraat.

Julius Terpstra spreekt tijdens de najaarsvergadering van het CDA. | Foto: PR