Een vrolijk gezelschap haalt de sportvlag op in Brussel. | Foto: Willem Krol
Een vrolijk gezelschap haalt de sportvlag op in Brussel. | Foto: Willem Krol Foto: Cor de Mooy

Sportvlag opgehaald in Brussel

sportcity n Een vrolijk gezelschap bestaande uit onder andere burgemeester Jan Rijpstra, sportwethouder Gerben van Duin, vertegenwoordigers van Reuring, Friends United, Sport voor Werk vertrok 16 november met een luxe touringcar van Beuk naar Brussel.

Door Joke van der Zanden

Na een voorspoedige reis in Brussel aangekomen werd er eerst een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum van het Europees Parlement. De tentoonstelling begint met een blik op de unieke eigenschappen van het Europees Parlement en de uitdagingen waarmee de 751 Europarlementariërs dagelijks worden geconfronteerd.

Na de bagage- en paspoortcontrole werd het gezelschap naar de zaal begeleid waar normaal het Europees parlement plaatsneemt, maar die nu beschikbaar was gesteld aan Aces voor de Awards Ceremony for European Capitals and Cities of Sport 2017. Een tolk vertaalde alle toespraken in verschillende talen naar het Engels zodat het goed te volgen was.

In de categorie Awards for European Cities of Sport voor steden met een inwoners aantal tussen de 25.000 en 400.000 kregen 15 steden het certificaat: Aosta, Bacau, Banska Bystrica, Bristol, Cagliari, La Chaux de Fonds, Gondomar, Jurmala, NOORDWIJK, Mollet del Vallés, Olomouc, Ostend, Pesaro, Stara Zagora en Vicenza. Noordwijk kreeg de vermelding dat ze de hoogste score hadden gehaald.

Dat is gelijk de uitdaging voor volgend jaar. Behouden we die hoogste score ook in 2017 dan kan Noordwijk 15 november 2017 weer naar Brussel om een certificaat op te halen. Twee Nederlandse steden Den Bosch en Tilburg hebben voorgaande jaren al eens de titel Europese Sportstad behaald. Den Haag gaat zich voorbereiden voor de titel European Capital of Sport 2021. Den Haag zal beslist in Noordwijk komen kijken hoe het hier is opgezet.

Burgemeester Jan Rijpstra kreeg één minuut om zijn zegje te doen, maar stal de show toen hij alle Europese sportsteden die ooit zijn uitgeroepen uitnodigde om in 2018 naar Noordwijk te komen voor een congres om goede ideeën op het gebied van sport uit te wisselen. In 2017 wordt een congres georganiseerd voor alle Noordwijkse sportverenigingen.