Burgemeester Jan Rijpstra schreef op 'de lijn van vrede'.  | Foto: Joke van der Zanden
Burgemeester Jan Rijpstra schreef op 'de lijn van vrede'. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Joke van der Zanden

Samen voor vrede

vrede n In de Oude Jeroenskerk werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij vrede. 's Middags met een aantal workshops voor kinderen en 's avonds lezingen voor volwassenen. Vrede is niet vanzelfsprekend, daar moeten we ons allemaal voor inzetten.

Door Joke van der Zanden

De gemeente Noordwijk, Moskee Arrahman, de Noordwijkse Protestantse en Katholieke kerken, het Northgo College en Stichting Marhaba hebben zich de afgelopen maanden ingezet voor deze belangrijke bijeenkomst met als doel in Noordwijk de vredesvlam brandend te houden.

"Kinderen hebben de toekomst", legt dominee Janneke Nijboer uit. "Ze doen alles veel gemakkelijker. Eerst spelen ze en daarna gaan ze met elkaar praten. Er is hier vanmiddag met elkaar en met volwassenen van alles te doen. Je kunt vriendschapsarmbandjes maken, kleien etcetera. Het is een culturele proeverij.

De wereld polariseert. Het is nodig jaarlijks deze bijeenkomst te organiseren. We hebben de eer om vanavond zijne excellentie de heer Abdelouahab Bellouki, ambassadeur van Marokko in Nederland te ontvangen, Kader Abdolah en het Marokkaanse muziekgezelschap El Al Sala. Studenten van Martine Zeeman komen hun verhaal vertellen en er wordt een film over vrede gedraaid.

Burgemeester Jan Rijpstra en wethouder Marie José Fles openden 's middag de bijeenkomst voor de kinderen. "We moeten elkaar vinden door met elkaar te spreken en te denken en onze verborgen gevoelens uitspreken. Dan hoeven we niet bang te zijn. We moeten naar elkaar luisteren en plezier hebben." Aldus de burgemeester. Hij las een gedicht voor uit de gedichtenbundel 'Hoog aan de hemel' van Ellen Spaargaren.

Burgemeester en wethouder maakten een rondje langs de workshops. Wethouder Marie José liet een mooie tatoeage van henna aanbrengen. Burgemeester Jan Rijpstra schreef op 'de lijn van vrede' van Daniël Tavenier de woorden van ds. Martin Luther King: 'Haat en bitterheid kunnen nooit de ziekte die angst heet helen. Alleen liefde kan dat!' Op de 'lijn van vrede' tekenden en schreven kinderen die middag hun boodschappen voor vrede. 's Avonds konden de volwassenen deze lijn verder afmaken.


Ondernemersfonds moet extra steun geven aan lokale economie

nov n In Noordwijk is Economie bepaald geen onderwerp dat breed wordt opgepakt. Incidentele rapportjes daargelaten. Retail, logiesvoorzieningen, ambachtelijke bedrijven en kleine industrie kampen allemaal met hun specifieke problemen, waarbij steun van de lokale overheid onmisbaar is.


Maar er is meer. Het vestigen of revitaliseren van ondernemingen op de bedrijvenparken stagneert al jaren . En de verkoop van gronden op het Space Business Park verloopt desastreus. Over dit laatste kwam daarom in de gemeenteraad al het voorstel om meer ruimte te bieden aan niet-Space gerelateerde bedrijven. Het kweken van belangstelling en de verkoop van de gronden is in handen van de gemeente Noordwijk. Een nieuwsgierige blik op de speciale SBP-website bevestigt echter behoorlijke passiviteit op dit gebied. Het laatste nieuws blijkt van mei dit jaar. Het voorlaatste nieuwsbericht moet het zelfs nog doen met een foto van voormalig wethouder de Lange.

Dat de NOV dit met lede ogen aanziet werd duidelijk in een gesprek met de voorzitter van de NOV Cees van Wijk. Die toejuicht dat per 1 januari 2017 het Ondernemersfonds Noordwijk wordt opgericht. Dit besluit van de gemeenteraad beantwoord nadrukkelijk aan de wens van de NOV. Van Wijk legt ons uit: 'In februari 2017 factureert de gemeente de jaarlijkse onroerende zaakbelasting. Voor niet-woningen vindt een opslag van 20% op de OZB plaats Hierdoor kan er structureel ongeveer € 350.000 per jaar in het ondernemersfonds worden gestort. Om met dit geld doelen te financieren die ten gunste komen van ondernemers'. Hij zegt dat dit dan bijvoorbeeld kan worden besteed aan glasvezel in buitengebieden, parkmanagement of gezamenlijke promotie.


Kritische vragen

In de najaarsvergadering van de NOV waren er kritische vragen over de manier waarop dit in de praktijk moet gaan werken. Vooral was er bezorgdheid over eventuele gevolgen van de bijdrage aan diverse evenementen.

Lees verder op
www.denoordwijker.nl

Men wilde snel de details weten over de verdeling van de gelden. Maar het bestuur wijst erop dat het besluit nog maar pas is genomen en men werkt aan duidelijke richtlijnen en aan de juridische opzet. De Stichting Ondernemersfonds Noordwijk wordt nog dit kalenderjaar officieel opgericht.
Om straks aanspraak te kunnen maken op het geld uit het fonds, is het in ieder geval de bedoeling dat verschillende sectoren zich gaan verenigen in een sectorvereniging. Die dan per cluster kunnen beschikken over het door hen ingebrachte geld.


Lijstjes

Van Wijk benadrukt dat het om meer gaat dan het toeristisch product. Hij wijst erop dat Noordwijk in alle lijstjes wat betreft economie in de onderste regionen verblijft. Om hier verbetering in te brengen zal er daadkracht moeten komen. Het NOV-bestuur zet zich daarom keihard in om Noordwijk beter op de kaart te zetten als vestigingsplaats voor bedrijven. Hij stelt vast dat er op dit gebied nu nauwelijks iets gebeurt. En hij verwacht dat het ondernemersfonds een belangrijke bijdrage kan leveren tot realisatie van nieuwe initiatieven.


Meeliften

Op de NOV wordt maar al te vaak een beroep gedaan om financieel bij te dragen aan nieuwe initiatieven. Hoewel de NOV met 500 leden een grote ondernemersvereniging is, zijn er daarnaast heel veel ondernemers die kosteloos meeliften op de initiatieven van de NOV.
Het ondernemersfonds kan aan de initiatieven een belangrijke bijdrage gaan leveren. Zoals dit elders ook gebeurt. In Katwijk bijvoorbeeld heeft men niet alleen die geweldige parkeervoorziening gerealiseerd. In deze buurgemeente is ook het ondernemersfonds al jarenlang een groot succes. Evenzo in Leiden waar men dankzij dit soort initiatieven het Bio Science Park heeft volgebouwd. Met meer dan 100 bedrijven wat mogelijk wel tienduizend arbeidsplaatsen opleverde.

Stichting Ondernemersfonds Noordwijk i.o. moet nu een bestuur gaan vormen van mensen vanuit diverse sectoren binnen het bedrijfsleven en met daarbij een onafhankelijk voorzitter. Waardoor aan de doelstellingen de juiste vorm kan worden gegeven.

Cees van Wijk: Noordwijk is meer dan het toeristisch product. | Foto: WS