Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Weet je nog wel oudje?

Ik ga terug in mijn herinneringen waar ik voor het eerst voorstellingen in Noordwijk heb gezien. Het Lido Theater van John Pot in de Prins Bernhardstraat was zo'n locatie, net zoals Royal van familie Alders in de Voorstraat. Bij beiden werden er niet alleen voorstellingen opgevoerd maar ook films gedraaid met illustere titels als 'Met jouw waldhoorn tussen mijn Alpen'.

In het Lido Theater kwamen bijvoorbeeld Freek en Bram terwijl ze nog aan het begin van hun carrière stonden, optreden in de bierkelder en Jack Spijkerman met zijn groep Dubbel en Dwars. Ook Don Quishocking was daar van de partij.

Daarna werden De Kuip en de Rank gebouwd. Op die locaties konden niet alleen de verenigingen uit Noordwijk terecht maar daar werden ook professionele optredens verzorgd georganiseerd door een groep mensen die samen SCAN (Stichting Culturele Activiteiten Noordwijk) vormde. Zoals de cabaretestafette in de Kuip en de toen nog onbekende Lenette van Dongen in de Rank. Maar in de Rank moest op zaterdagavond de zaal voor 12.00 uur 's nachts in orde gemaakt worden om de volgende dag weer als kerk te dienen.
Het wordt tijd voor een echt theater. Er worden plannen gemaakt voor een centraal gebouw dat moet gaan bestaan uit een theater en ruimtes waar alle amateur verenigingen een plek voor hun repetities konden vinden. De Muze is geboren! Zij komt op de plek van de Rank. Zowel de Kuip als de Rank worden afgebroken.

Die Muze heeft nu een centrale plek in Noordwijk gekregen, niet alleen treden alle amateurverenigingen er op en repeteren er, maar ook landelijk bekende artiesten zijn zo enthousiast over de Muze dat zij er hun voorpremières houden. De Muze is een fantastische bioscoop geworden, die in de vakanties en op maandagavonden de mooiste en nieuwste films vertoont. Vaak zijn de landelijk bekende premièrefilms ook in de Muze te zien, dus u hoeft echt niet meer naar Den Haag of Leiden. De live verbindingen met het Royal Opera House in Londen zijn de moeite waard om te bezoeken. Grote congressen, sportieve bijeenkomsten (denk aan de 10 van Noordwijk) en feestavonden vinden in dat mooie theater plaats. Een inspirerende directeur, samen met haar medewerkers en een fantastisch team vrijwilligers maakt de Muze tot een centrum voor cultuur in de breedste zin van het woord. Vooral de enthousiaste vrijwilligers vormen het hart van de Muze.

Als Noordwijkers mogen we trots zijn dat wij in ons dorp zo'n multifunctioneel gebouw hebben.

Louky Crama