Als je in zo'n enthousiaste zaal hebt gezeten, wil je er volgend jaar weer heen. | Foto: Willem Krol
Als je in zo'n enthousiaste zaal hebt gezeten, wil je er volgend jaar weer heen. | Foto: Willem Krol Foto: Cor de Mooy

Vooruitkijken op sportjaar 2017

sport n Nadat de feestvreugde over het winnen van de prestigieuze titel van European City of Sport 2017 ontstonden de eerste voorstellen en ideeën hoe het programma voor volgend jaar eruit kan zien.

Door: Joke van der Zanden

Hoe het komende sportjaar ingevuld wordt staat nog niet vast. Alle ideeën zijn welkom. De dames van Reuring, Sport voor Werk, Friends United en sportleerkrachten zijn al aan het denken geslagen.

Activiteiten

Els Troch en Corine Star van Reuring willen in januari naast de dinsdag en de donderdag ook op vrijdag een programma bieden van 10.00 tot 14.00 uur. "Het gaat om gezond leven en eten maar vooral om gezelligheid. We gaan iedere vrijdag een gezonde maaltijdsoep maken. Jutta komt voor de yoga en Jacobien voor body mind. We kijken of we iets op het gebied van valpreventie kunnen doen. Er is ook een budgetcoach die mensen helpt om beter met geld om te gaan. Na de maaltijd op donderdag gaat er een actieve groep gezamenlijk wandelen, terwijl anderen gaan bowlen in de gang waar we met pionnen een baan opzetten. Er is ook een boodschappenservice voor mensen die tijdelijk geen boodschappen kunnen doen en een van onze jongens brengt regelmatig een zak kattengrit naar een mevrouw die dat zelf niet meer kan tillen".

Kim Weidemann en Monique Jägers van Sport voor Werk en Friends United: "Wij spelen met de gedachte een Olympische sportdag voor alle Noordwijkers te organiseren".

uitdagingen

"Voor de sportleerkrachten op de scholen liggen er ook genoeg uitdagingen", legt Bernadette Zwagerman uit. "Naast gymjuf ben ik ook combinatiefunctionaris. Wij proberen onze leerlingen enthousiast te maken om meer te gaan sporten en lid te worden van een sportvereniging. Wij kennen onze leerlingen goed en als geld een probleem blijkt te zijn, zoeken we samen met de vereniging naar een laagdrempelige oplossing zonder dat ze daarvoor een stapel papieren moeten invullen. Sportverenigingen verzorgen ook clinics op de scholen om hun sport te promoten".

Het wandelvoetbal bij SJC is een groot succes. Iedereen kan aansluiten. Eerst een gratis kop koffie en in de derde helft twee drankjes die je zelf moet betalen.

Sportwethouder Gerben van Duin wordt benaderd door gemeenten in de regio met de vraag: hoe doen jullie dit allemaal? "Ik wil andere gemeenten graag het rendement van sporten uitleggen. De mensen worden gezonder, gelukkiger en ze voelen dat ze er weer bij horen".