de kern van Noordwijk Binnen moet functioneel worden ingericht zonder de betonnen palen. | Foto: Wim Siemerink
de kern van Noordwijk Binnen moet functioneel worden ingericht zonder de betonnen palen. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Raadsvergadering in absolute recordtijd ten einde

raad n In de week waarin de Noordwijkse politiek het licht liet schijnen over de directe toekomst van Noordwijk en de financiële consequenties van politieke keuzes stond er naast de algemene beschouwingen ook nog een commissievergadering en een raadsvergadering op de agenda.

Evenals de vorige maanden waren deze vergaderagenda's nauwelijks gevuld en zeker niet van invloed op het dagelijkse leven in Noordwijk. Tijdens de commissievergadering een presentatie met de titel 'Centrumvisie Kerkstraat. Waarin de politiek nog eens extra uitleg kreeg over het adviesrapport wat hierover al in een boekwerkje was aangeboden waarin alles al duidelijk was beschreven. Geen wonder dat er geen verduidelijkingsvragen kwamen maar er een soort discussie kwam over de noodzakelijk te maken keuzes.

Wel was er de terugkerende discussie over de aard van de vragen en of eenvoudige technische vragen noodzakelijk schriftelijk moeten worden gesteld. De ontwerper en presentator wilde wel antwoorden geven maar merkte zelf op zich op gladpolitiek ijs te begeven. De voorzitter liet uitleg gedeeltelijk toe waardoor bedoelde verduidelijkingen van zijn kant echter toch wat vaag bleven. Voor de meeste toehoorders een nogal verwarrende bekvechterij. Uiteindelijk lijkt het te gaan om een twee keuzenadvies. Met een variant waarbij heel snel wat gedaan wordt aan het uiterlijk van het Jeroensplein en het mogelijk maken van de weekmarkt op het Kloosterplein.

De voorkeur zou echter moeten gaan naar een variant waarbij het Jeroensplein autovrij wordt en er een ruimtelijke aansluiting wordt gezocht met Lindenplein en Voorstraat. Volgens de samensteller van het adviesrapport zou Noordwijk daarmee 'een stukje goud' in handen hebben. Wat na ontdekking aanleiding zou zijn om na het boodschappen doen langer in het centrum te verblijven en meer bestedingen te doen.
Uiteindelijk zal er mogelijk in de gemeenteraad nog eens nader op de keuzes van het college worden ingegaan. Waarbij de herinrichting van Kloosterplein en Jeroensplein mogelijk tot politieke discussies kan leiden.


'We worden vrienden'

Hierna ging het in de commissievergadering nog heel even over dagelijkse politieke zaken. Voorafgaande aan de vergadering fluisterde Louis Koppel (PvdA/GL) wethouder Salman in het oor: 'Wij worden vanavond vrienden'. Kennelijk waren zij dit nog niet. De wethouder keek dan ook wat vreemd op. Later zou blijken dat dit kennelijk een hart onder de riem moest betekenen voor de wethouder naar aanleiding van de collegevoorstellen betrekkende de Maatschappelijke participatie van Noordwijkers met een laag inkomen. Waarbij zoals verwacht de politiek en dus ook de fractie van PvdA/GL zich volledig kon vinden in het raadsvoorstel om de grens te trekken op inkomens met 120% van de bijstandsnorm. Ook het raadsvoorstel om bevoegdheden uit de Participatiewet onderbrengen bij de GR KDB gaf nauwelijks reden tot discussie. Waardoor deze bijeenkomst al snel kon worden beëindigd.

Record

De raadsvergadering twee dagen later had al evenmin veel om het lijf. Binnen drie kwartier stond iedereen weer buiten. Waarschijnlijk een absoluut record in de geschiedenis van de Noordwijkse politiek.


Het aanstellen van een nieuwe raadsgriffier vroeg nog de meeste aandacht. Maar meer nieuws dan dat er voor een iets andere opzet lijkt te worden gekozen, was er niet.
Het als debatstuk op de agenda staande voorstel over de nieuwe welzijnsstichting in oprichting was een formaliteit. Met de voorlopige bestuurders op de tribune werden formeel wat vragen gelanceerd maar die waren duidelijk slechts voor de bühne.