Peter van Bockhove: 'Jeugdzorg vraagt de komende tijd onze bijzondere aandacht.'
Peter van Bockhove: 'Jeugdzorg vraagt de komende tijd onze bijzondere aandacht.' Foto: Cor de Mooy

Begroting unaniem aangenomen

begroting n Voor de tweede keer deze week een triomf voor wethouder van Duin. Na de schouderklopjes voor zijn sportbeleid werd nu het financiƫle beleid eveneens door alle partijen hogelijk gewaardeerd.

De meerjarenbegroting met algemene stemmen aangenomen. Dat is op zich een opmerkelijk feit. Dat de coalitie akkoord gaat is te verwachten. En dat de oppositie kritisch en afwijzend is over de verdeling van inkomsten en uitgaven eveneens. Maar deze keer schaarden ook VVD en CDA zich ruimhartig achter de voorgestelde begroting. Met als doorslaggevend argument dat de NUON-gelden voorlopig nog niet worden ingezet om de begroting dekkend te houden. De wethouder sprak hierbij zelfs over goed rentmeesterschap.

Het bleek ook dat de wethouder aannemelijke verklaringen had bij de pijnpunten en een aantal kritische kanttekeningen die er overigens wel degelijk waren. Zoals over het afromen van de reserves en speciaal die van het Sociaal Domein, het parkeerfonds en de kosten van de strandpendel bijvoorbeeld.

Daarnaast was er felle kritiek op het feit dat Noordwijk de rekeningen niet op tijd zou betalen. Wethouder van Duin reageerde met de mededeling dat hij daar zelf ook van geschrokken was. Hij stelde vast dat Noordwijk eerder juist in de top van snelbetalende regiogemeenten had gestaan. Hij wilde dit zo snel mogelijk uitzoeken en zegde toe indien nodig hier snel actie op te ondernemen. De diverse fractie voorzitters houden zo hun eigen kritiek.

PUUR bleek lovend over de huidige koers, kenmerkte Noordwijk als een robuuste gemeente en uitte slechts kritiek op de al even robuuste betonpalen op het Jeroensplein.
Van Bockhove (LSNZ) vroeg B&W om aandacht voor Jeugdhulp als zorgwekkend onderdeel van het sociale domein. Theo Alkemade (CDA) toonde met zijn zakelijke benadering opnieuw aan een aanwinst te zijn voor de lokale politiek. Hij vroeg aandacht voor het nog steeds stijgende grondwaterpeil. CDA en VVD vonden elkaar in snoeiharde kritiek op het parkeerbeleid. Zoals D66 en PvdA/GL dat deden op het gebied van duurzaamheid. Bij het opmaken van de balans bleken partijen unaniem hun goedkeuring te geven aan de meerjarenbegroting.