Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

De griepvaccinatie

Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepvaccinatie die wordt gegeven door de huisarts. Griep is een acute luchtweginfectie met koorts, malaise, hoofdpijn of spierpijn en ook hoest, kortademigheid en/of neusverkoudheid en wordt veroorzaakt door verschillende virussen.

Griep kan soms moeilijk te onderscheiden zijn van gevaarlijke infecties en kan ook gevaarlijke complicaties geven bij mensen die al een andere ziekte hebben zoals diabetes. Diagnostiek van griep door bloedonderzoek wordt in de huisartsenpraktijk niet gedaan door het grote aantal patiënten. Met goed drinken, rust nemen en geduld gaat het vanzelf over.

We spreken over een over een griepepidemie als er meer dan zes personen per 10.000 personen zich met griep bij de huisarts melden. Doordat het virus zich steeds verandert, wordt de samenstelling van het vaccin ook steeds aangepast met een vertraging van een jaar. Op indicatie is de vaccinatie gratis en wordt meestal op bepaalde uren in de huisartsenpraktijk gegeven. Ook is het mogelijk voor diegene die zijn huis niet uitkomt de vaccinatie aan huis te krijgen. De bescherming loopt langzaam in de tijd terug vandaar dat de vaccinatie jaarlijks wordt gegeven. De risicogroepen voor de vaccinatie zijn personen met ernstige longafwijkingen o.a. COPD, chronische hartfunctiestoornis bijvoorbeeld hartinfarct, diabetes mellitus, ernstige nierziekten, personen met verminderde weerstand tegen infecties en mensen ouder dan 60 jaar.

Deze laatste indicatie is nooit wetenschappelijk onderzocht en er is twijfel of een gezonde oudere wel een vaccinatie nodig heeft voor een infectie die vanzelf overgaat. Mogelijk speelt hier een rol dat de farmaceutische industrie zoveel mogelijk vaccinaties wil verkopen. De bijwerkingen van de vaccinatie zijn een lokale reactie op de prik; een pijnlijke rode zwelling die vanzelf na een paar dagen verdwijnt. Geen vaccinatie mag gegeven worden aan personen die acute infectieziekte hebben, bij koorts en bij overgevoeligheid voor kippenei-wit of voor het gebruikte conserveringsmiddel in de injectie. De huisarts zoekt dit allemaal uit en roept zijn geselecteerde patiënten op voor de jaarlijkse vaccinatie. De praktijkassistente speelt ook een belangrijke rol in het voorbereiden, organiseren en uitvoeren van de totale griepvaccinatie in de huisartsenpraktijk. De huisarts is tijdens de vaccinaties aanwezig of oproepbaar voor de opvang van complicaties. Een aparte groep voor de griepvaccinatie zijn de werkers in de zorg, zij dienen ook gevaccineerd te zijn, want door het veelvuldig contact met patiënten kunnen zij het virus overbrengen van patiënt op patiënt.


Dokter Ben