De 11 leerlingen van groep 4 Wakersduin laten zien dat ze hun hesjes ook tijdens het speelkwartier dragen. |Foto: Joke van der Zanden
De 11 leerlingen van groep 4 Wakersduin laten zien dat ze hun hesjes ook tijdens het speelkwartier dragen. |Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Leerlingen Wakersduin meten beweegprofiel

n Europese Evaluatiecommissie erg onder de indruk

beweegmeter n Vorige week dinsdag brachten de vier leden van de Europese Evaluatiecommissie die beoordelen of Noordwijk voor 2017 het predicaat van Europese Sportstad krijgt uitgereikt een bezoek aan Wakersduin waar 11 leerlingen van groep 4 driemaal per jaar worden gemeten of ze voldoen aan de Nederlandse Beweegnorm.

Door Joke van der Zanden

Als Noordwijker heb je het voordeel dat ESA je buurman is en dat daar de beste onderzoek- en testfaciliteiten van de Europese Ruimtevaart aanwezig zijn. Een nieuw project dat uit de ESA Business Incubator komt vindt dan gemakkelijk zijn weg naar ons dorp. De trackers met technologie van Johan Sports worden door topsporters al gebruikt, ze verbeteren er hun prestaties mee.

Onderzoeker/stagiaire Nadine Eggink loopt stage bij de gemeente. "We gaan bij basisschoolleerlingen kijken of ze voldoen aan de Nederlandse beweegnorm. Dat is iedere dag één uur bewegen, buiten eventuele sportactiviteiten om. Ik doe dat samen met Hidde van der Eijk van Johan Sports. Per schooljaar doen we drie metingen bij zes- tot achtjarigen, acht- tot tienjarigen en tien- tot twaalfjarigen op Wakersduin, Zeehonk en Witte School", vertelde Nadine.

De leerlingen dragen een hesje waarin op hun rug een tracker (een soort ei) zit. De software van de tracker meet heel nauwkeurig al hun bewegingen en hoe hun lichaam zich daarbij inspant. Alles wordt vastgelegd en verwerkt. Na de proef krijgen leerlingen en ouders het eigen bewegingsprofiel. De uitslagen van het onderzoek vormen een betrouwbare basis voor lichamelijke opvoeding. Op deze manier kunnen persoonlijke adviezen worden gegeven. Daar heeft iedereen baat bij. De gemeente heeft inmiddels buurtsportcoaches.

De proef met de topsporttechnologie voor scholieren is vorige week maandag voor het eerst in Europa gestart op de Zeehonk waar 2 leerlingen van groep 4 trots hun hesje met ei toonden aan de juryleden. Van de hele presentatie in het Engels begrepen ze niet veel maar gelukkig vertaalde Robert Bannink het voor hen in het Nederlands.

Verschillende topsportteams in Nederland werken al met deze trackers. Marketingtechnisch gezien kunnen we sportteams naar Noordwijk lokken om hier een weekje te trainen en deze trackers te gebruiken zodat ze de prestaties van hun teams sterk kunnen verbeteren. Het is de bedoeling dat deze technologie zich over de hele wereld zal uitbreiden.


Parochie Sint Maarten viert feest

maartensmis n Rond de feestdag van Sint-Maarten (11 november), de patroon van de R.K. Parochie in Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen wordt door de zeven parochiekernen het patroonsfeest gevierd.

Elk jaar in een van de zeven kerken van de parochie. Op zondag 13 november wordt het feest gevierd in de Maria ter Zeekerk in Noordwijk, dat vanaf dat moment gedurende een jaar hoofdkerk zal zijn van de Parochie Sint-Maarten. Tevens zal in de parochie officieel het Heilig Jaar van Barmhartigheid worden afgesloten.
Om 10.00 uur begint de Sint Maartensviering in de R.K. Maria ter Zeekerk, waar het pastoraal team o.l.v. pastoor André Goumans gezamenlijk zal voorgaan. Op deze ochtend zijn er binnen de andere kerken van de parochie daarom geen vieringen. Voor het eerst zal de Sint-Maartensmis van Rens Tienstra worden gezongen door het Maria ter Zeekoor en (gast-)koorleden uit de parochie onder leiding van Mart Binnendijk. Dirigent-componist Rens Tienstra was tot en met augustus van dit jaar dirigent van het Maria ter Zeekoor en heeft speciaal voor de opening van het nieuwe parochiejaar een mis gecomponeerd.
Tijdens de viering wordt er speciale aandacht besteed aan de diaconale rol van de parochie. Ofwel de ondersteuning aan mensen die niet zonder hulp kunnen. Het Heilig Jaar van Barmhartigheid, dat officieel wordt afgesloten, heeft ruime aandacht gevraagd voor deze belangrijke rol van de kerk. Iedereen die de viering bezoekt wordt daarom gevraagd iets bij te dragen aan de offergang die tijdens de viering zal worden gehouden. Gedacht wordt aan houdbare levensmiddelen, kledingstukken of een financiële bijdrage. De opbrengst zal zijn bestemd voor de Voedselbanken en Kringloopwinkels in Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen.
Na afloop van de viering is er voor iedereen koffie, thee en limonade in de Duinzalen van de Maria ter Zeekerk. Daar kunt u de stands van Amnesty International en de Wereldwinkel bezoeken. Ook de speciale Sint Maartenwijn wordt te koop aangeboden. Ook kan men fotokaarten aanschaffen van de icoon van de parochie Sint Maarten, gemaakt door Piet van der Ploeg.
Als de bijeenkomst teneinde is, is men welkom op het land van Aad en Joost van Ruiten aan het Westeinde in Noordwijkerhout, waar pastoor Goumans traditioneel de Sint Maartenbollen zal planten.
Op de zaterdagmiddag voorafgaand aan de Sint-Maartensviering zal er in de Maria ter Zeekerk om 15.00 uur een gospelviering worden gehouden met als thema de Zeven Werken van Barmhartigheid. Deze viering zal wordt uitgevoerd door het Meanderkoor ter afsluiting van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.