Burgemeester Jan Rijpstra en dominee Janneke Nijboer proosten op  het windkrachthuis. | Foto: Joke van der Zanden
Burgemeester Jan Rijpstra en dominee Janneke Nijboer proosten op het windkrachthuis. | Foto: Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

Windkrachthuis in de Hoofdstraat geopend

pionier n In de voormalige pastorie in de Hoofdstraat is zaterdag een Windkrachthuis geopend door burgemeester Jan Rijpstra en dominee Kuiper met zijn vrouw, die de laatste bewoners waren van de pastorie.

Door Joke van der Zanden

Het was zaterdag gezellig in de Hoofdstraat voor het Windkrachthuis. De ingang was afgesloten met een grote strik en er was muziek van Delight. Veel bezoekers stonden te wachten. Binnen stond koffie met gebak en champagne klaar.

"Ooit begon de kerk in een Windkrachthuis, waar 12 mensen die het niet meer wisten bij elkaar waren om te wachten op een teken uit de hemel. Plotseling begon het te waaien en verschenen er zelfs vlammen als van vuur op hun hoofden. De wind stak op en ze gingen praten, mooie verhalen van God, die iedereen in zijn eigen moerstaal hoorde. Voor mij als dominee, voor ons als pioniersplek Windkracht 3pt0, is dit onze uitdaging om verhalen te delen in de taal van nu, voor mensen van vandaag. Verrassend en anders, en tegelijkertijd verhalen om bij thuis te komen.
Vier jaar geleden zijn wij rond gaan dwalen door Noordwijk om hier en daar inspiratie te delen en mensen bij elkaar te brengen. We werden een pioniersplek zonder plek. We zochten naar een manier om de oogst te borgen en nog beter verbinding te maken met de samenleving. We maakten plannen, vonden draagvlak en wierven fondsen. Dit na veel zeuren bij de kerkenraad is het ons allemaal gelukt. Ruim 55 vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen, dank voor alle gulle gevers en dank aan de Protestantse Gemeente die het lef heeft gehad om ruimte te geven aan pionieren. We gaan nu samen de wind achterna om geloof te beleven en te delen. Loop binnen, bel aan of zwaai naar ons," aldus Dominee Janneke Nijboer.

"Officieel zijn kerk en staat gescheiden, maar we hebben elkaar wel nodig voor een mooie samenleving. Dominee Nijboer is altijd op zoek naar de verbinding want ook in ons dorp spreken sommige mensen een andere taal. Kijk naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen. We zijn trots op onze vrijwilligers met niet alleen een hart van Noordwijk maar ook een hart voor Noordwijk," aldus burgemeester Rijpstra.

Iedere maandag van 09.30 tot 13.00 uur koffie met een oortje (luisterend oor) voor eenzame ouderen, 1x per maand koken voor 25-50 jarigen 'the catch of the day', jeugdwerk voor 0–25 jaar, knutselen, mutsenhaken en de kroegenquiz.