Alle mensen die zich ingezet hebben om het certificaat te verkrijgen genoten van een verdiend glas champagne. | Foto Joke van der Zanden
Alle mensen die zich ingezet hebben om het certificaat te verkrijgen genoten van een verdiend glas champagne. | Foto Joke van der Zanden Foto: Cor de Mooy

European City of Sports 2017

predicaat n Vrijdagmorgen maakte Aces Europe bekend dat Noordwijk voor 2017 het certificaat European City of Sports zal ontvangen. Dit certificaat wordt niet alleen uitgereikt omdat Noordwijk geweldige sportaccommodaties heeft maar ook voor de sociale projecten waarbij gehandicapten, mensen met een uitkering en ouderen bij de sport worden betrokken.

Door Joke van der Zanden

Apetrots ontvingen burgemeester Jan Rijpstra en sportwethouder Gerben van Duin vrijdagmiddag op het sportpark aan de Duinwetering de medewerkers en vrijwilligers van Reuring, Friends United, Sporten voor Werk en de buurtsportcoaches om het behalen van deze titel te vieren. Iedereen had zich hier enorm voor ingezet.

"In 2002 begon ik als wethouder met de mededeling dat we drie ton op sport moesten bezuinigen. Gelukkig waren college en raad van mening dat sporten heel belangrijk is en heb ik inmiddels 40 miljoen mogen uitgeven aan sporthallen, zwembad, kunstgrasvelden etc. In Nederland hebben de titel dat we de gemeente zijn met het beste sportinitiatief en zijn we een goed voorbeeld voor de andere gemeenten", aldus Gerben.

Op 16 november mogen 3 personen naar het Aces Europa Awards Gala bij het Europese Parlement in Brussel om het certificaat op te halen. Het is een ceremonie waarbij ministers, leden van het Europees parlement en burgemeesters uit heel Europa aanwezig zijn. Ze ontvangen de titel en de vlag voor 2017.

Het juryrapport was duidelijk: Noordwijk is echt een goed voorbeeld van sport voor iedereen als instrument van gezondheid, integratie, onderwijs en respect. Noordwijk heeft een goed sportbeleid ontwikkeld met goede voorzieningen, programma's en activiteiten.

De jury bestaande uit: De Schot John Swanson, Slovaak Martin Turcan, Spanjaard Hugo Alonso en André Jeu uit Nederland verbleven 2 dagen in Noordwijk en bezochten: Friends United, Sporten voor Werk, Reuring, de Bootcamp die ze persoonlijk testte, de leerlingen van Wakersduin die met topsporttechnologie hun eigen beweegprofiel meten en het wandelvoetbal voor senioren bij SJC. Ze waren zeer onder de indruk.