Op de RK begraafplaats wordt woensdag Allerzielen in het licht gehouden. | Foto: PR
Op de RK begraafplaats wordt woensdag Allerzielen in het licht gehouden. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Allerzielen in 't licht

licht n Met Allerzielen gedenken mensen over de hele wereld de overledenen. 2 November is in de rooms-katholieke traditie de dag waarop overleden dierbaren worden herdacht. Daarbij hoort ook een bezoek aan de begraafplaats. Thuis en in de kerken worden veel kaarsen aangestoken ter nagedachtenis.

Vaak gebeurt dit in besloten kring vanwege de persoonlijke beleving. Door de vaststelling van deze gedenkdag op 2 november wordt de band van de herdenking met Allerheiligen - op 1 november - beklemtoond. Allerzielen in 't Licht is een eigentijdse vorm van gedenken die aansluit bij tradities.

Ook dit jaar organiseert de Parochiekern Sint Jeroen en Maria ter Zee in samenwerking met Uitvaartverzorging Barbara Noordwijk de bijeenkomst Allerzielen in 't Licht. Iedereen - gelovig of niet gelovig - wordt uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Woensdagavond 2 november is iedereen vanaf 19.30 tot 21.30 uur welkom op de begraafplaats aan de Gooweg 37, ook als de eigen doden hier niet begraven zijn. Bij een wandeling over de begraafplaats komen bezoekers langs verschillende gedenkplekken waar zij uitgenodigd worden, als zij dat willen, mee te doen.
Voorafgaand aan de ontvangst aan de begraafplaats worden in de Sint Jeroenskerk eveneens traditioneel de overledenen herdacht van het afgelopen jaar. Deze dienst begint om 19.00 uur. Na afloop worden de bezoekers van deze dienst uitgenodigd in lichtprocessie naar de Gooweg te gaan.

Met Allerzielen in 't Licht wil de organisatie iedereen de gelegenheid bieden om op een eigen manier, ondersteund door familie, bekenden en lotgenoten, een overleden dierbare te herdenken, passend in een moderne samenleving van gelovige en niet-gelovige mensen.

Voor diegenen die met de auto komen is het parkeerterrein van voormalig Zilveren Kruis aan de overzijde van de begraafplaats opengesteld. Voor mensen die slecht ter been zijn is er gelegenheid om direct bij de begraafplaats in en uit te stappen.


Najaarslezing De Oude Dorpskern

lezing n De inmiddels traditionele Najaarslezing van de vereniging De Oude Dorpskern zal dit jaar op vrijdag 11 november plaatsvinden wederom in onze mooie Oude Jeroenskerk. Deze keer in het kader van het 50-jarig jubileum van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk zal Jelle van Dijk spreken over 'Jan Verwey, van vogels kijken naar wetenschap'.

Vogelstudie betekende vroeger: schieten en verzamelen. Noordwijkse jagers schoten in de 19e eeuw veel zeldzame vogels. Rond 1900 komt er meer aandacht voor natuurbeleving en bescherming, ook in het artistieke milieu waarin Jan Verwey (geboren in 1899) opgroeit. Reeds als middelbare scholier pakt Jan de vogelstudie systematisch aan. Hij schakelt de dorpsjeugd in bij het zoeken naar nesten. In 1918 richt hij het Trekstation Noordwijk aan Zee op. Met vrienden volgt hij de vogeltrek vanaf het duin bij Villa Nova en vanaf het dak van Hotel Noordzee.

Na 1923 bestudeert Verwey het broedgedrag van Kieviten en Blauwe Reigers. Deze studies vormen de basis van de gedragskunde waarin zijn vrienden Niko Tinbergen en Konrad Lorentz verder gaan. In 1930 gaat hij Nederlands-Indiƫ en ontwikkelt zich daar tot een belangrijk zeebioloog. Later wordt hij directeur van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het tegenwoordige NIOZ op Texel.

In de periode 1930-1965 staat de natuurstudie in Noordwijk op een laag pitje. Begin jaren zestig groeit de belangstelling voor vogels, In 1966 resulteert dit in de oprichting van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk. Naast educatieve activiteiten wordt onderzoek gedaan naar broedvogels, trekvogels en het broedgedrag van Gierzwaluwen. Hiermee zet de vereniging het werk voort waarmee Jan Verwey 100 jaar geleden begon.

De lezing begint om 20.00 uur.


Wie wordt de Noordwijker van het Jaar?

nieuwjaarsgala n Binnenkort gaan de verkiezingen aangaande 'Noordwijker van het Jaar' weer van start. Kent u iemand die in aanmerking komt voor de eretitel 'Noordwijker van het Jaar 2017'? Via de website van het Nieuwjaarsgala Noordwijk kan men tot 1 december kandidaten aandragen.

Afgelopen editie is Henk Admiraal verkozen tot 'Noordwijker van het Jaar 2016'. Maar liefst 50 jaar lang was Henk actief bij het KNRM reddingsstation in Noordwijk. Zo begon hij in 1965 als Helper aan wal en uiteindelijk werd Henk Secretaris-penningmeester. Samen met zijn vrouw Gerrie was Henk tevens jarenlang het gezicht van de PR afdeling van de KNRM en tot op heden is hij lid van de plaatselijke commissie.

De 'Noordwijker van het Jaar' is een eretitel die behaald kan worden door de inwoners van Noordwijk en de regio. U kunt zelf invloed uitoefenen op de verkiezing door kandidaten aan te melden. Een kandidaat moet aan een aantal eisen voldoen om de eretitel te kunnen behalen.
Kent u iemand die de titel 'Noordwijker van het Jaar 2017' verdient? Geef deze persoon dan zo snel mogelijk op via www.nieuwjaarsgala.nl. Aanmelden kan nog tot en met 1 december 2016. Onder de inzendingen worden vrijkaarten voor het Nieuwjaarsgala verloot.

De genomineerden zullen door een zorgvuldig samengestelde jury worden bepaald. Deze jury bestaat uit de burgemeester, het bedrijfsleven en de plaatselijke media. De nominaties worden half december gepubliceerd op de website en in de pers. Tijdens het Nieuwjaarsgala op 2 januari in Grand Hotel Huis ter Duin wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

Meer informatie staat op www.nieuwjaarsgala.nl