Op dit moment is de voormalige Northgosporthal al gesloopt. | Foto: Wim Siemerink
Op dit moment is de voormalige Northgosporthal al gesloopt. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

100% sociale bestemming

wonen n De Noordwijkse politiek geeft topprioriteit aan het snel ontwikkelen van sociale huurwoningen. Op en rond de plek van de voormalige sporthal moeten daarom kansen worden ontwikkeld voor ingezetenen met een kleine beurs.


De gemeente is in overleg met de NWS (Noordwijkse Woningstichting). Die moet binnen zes maanden een bouwplanplan voor het hele gebied op tafel leggen. Voorwaarde is dat er 100% sociale huurwoningen worden opgeleverd. Uitgangspunt is dat de grond aan de NWS wordt verkocht. Het aandeel van de gemeente is bouwrijpe grond leveren, waardoor de kosten voor de sloop van de sporthal en de inrichting van de openbare ruimte voor rekening van de gemeente zijn. De NWS moet daarna de woningen zonder verdere gemeentelijke steun zelf financieren. Hoewel er mogelijk andere partijen geïnteresseerd zijn geeft het college voorkeur aan de NWS waarmee eerder prestatieafspraken zijn gemaakt. De NWS bestudeert nu de mogelijkheden op haalbaarheid. Men denkt aan een mix van eengezinswoningen en gestapelde bouw, om daarmee aan te sluiten op het karakter van de omgeving. Willem van Duijn directeur van de NWS verklaart dat het mogelijk moet zijn de nieuwe huizen aan Noordwijkse woningzoekenden toe te wijzen. Maar alles moet dan wel in nauwe samenwerking met de gemeente Noordwijk worden gerealiseerd.

In de gemeenteraad was er eerder de opmerking dat het buitensluiten van niet-Noordwijkers geen schoonheidsprijs verdient, omdat er volgens diezelfde raadsleden, door het uitblijven van bouwactiviteiten in Noordwijk, inmiddels door buurgemeenten wel woningen aan Noordwijkers werden toegewezen. Wat er gaat gebeuren wanneer de NWS geen kans ziet om acceptabele plannen te presenteren is nog een open vraag,,omdat iedereen ervan uit gaat dat hiervan geen sprake zal zijn.

Op dit moment is de voormalige Northgosporthal al gesloopt. Enorme machines haalden in no-time de gevels en het dak naar beneden. De meest zuidelijke gevel en de voormalige sportkantine staan nog gedeeltelijk overeind omdat het aangrenzende gebouw van de Schietvereniging gehandhaafd blijft. Het gebied is vanwege de veiligheid rondom in de hekken gezet.