Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Stukjes gemeentegrond onder de loep

Recentelijk kwam er in het plaatselijke nieuws dat de gemeente Noordwijk circa 600 strookjes grond in de gemeente op het oog heeft, waarvan het gebruik door derden nader dient te worden onderzocht. Het gaat volgens het nieuwsbericht om strookjes grond waarvan oneigenlijk gebruik gemaakt wordt, dus zonder gemaakte afspraken.

In een eerdere column van circa anderhalf jaar geleden heb ik onder de titel 'landjepik en verjaring' reeds aandacht voor dergelijke strookjes grond gevraagd. Het is goed om de kennis even op te frissen. Straks staat de gemeente immers voor de deur.

Uiteraard geheel afhankelijk van de feitelijke omstandigheden kan het zo zijn dat, indien iemand een strook grond van een ander langer dan 20 jaar in feitelijk bezit heeft, dat er een beroep gedaan kan worden op verjaring, in die zin dat de eigendom dan naar de bezitter overgaat. Dat heeft de wet nu eenmaal zo bepaald. Je hoeft daarvoor niet 'te goeder trouw' te zijn, dus het maakt niet uit als je weet dat de strook grond kadastraal van iemand anders (bijvoorbeeld de gemeente) is. Het draait daarbij om de uitleg van de term 'bezit'. Het af en toe gebruiken van de grond, plantjes water geven, grasmaaien en dergelijke is absoluut niet voldoende om van bezit te spreken dat tot verjaring kan leiden. Het wordt echter al anders als om het stukje grond bijvoorbeeld een hek is geplaatst en de strook visueel bij jouw tuin is gevoegd.

Als dan de werkelijk rechthebbende eigenaar gedurende 20 jaar geen actie neemt en eigenlijk zijn bezit dus prijsgeeft, dan kan er sprake zijn van eigendomsverkrijging door verjaring. Dit verhaal gaat echter niet op als de grond is gehuurd of krachtens overeenkomst in gebruik is gegeven, want dan blijft het bezit dus bij de werkelijke eigenaar.

Het is een lastige materie die aanleiding geeft tot veel onbegrip, maar ook tot veel verschillende rechterlijke uitspraken omdat geen enkele zaak hetzelfde is. Elk geval dient immers op zijn eigen merites te worden beoordeeld.

Ik ben benieuwd hoe de gemeente Noordwijk en het ingeschakelde bureau dit project van nader onderzoek vorm gaat geven. Ik ga het in ieder geval volgen en u op de hoogte houden.

Hans Hinnen

BO Ombudsman

info@hanshinnen.nl